2022. augusztus 19., péntek

TRÜKKÖS JÁTÉK INDULT A NAPELEMEKRE FELVEHETŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁS KIJÁTSZÁSÁRA

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.08.19.


A rezsinövekedés miatti aggodalom miatt a magyarok az elmúlt hetekben egyszerűen lerohanták a napelem-telepítő cégeket. A piac az utóbbi időben már eleve épp csak képes volt kielégíteni az igényeket, amióta azonban a kormány bejelentette a rezsicsökkentés részleges megszüntetését, érthető módon hirtelen tömegek szeretnének napelemet tenni a házuk tetejére – lehetőleg azonnal, vagy legalábbis nagyon rövid idő alatt. A potenciális vevői igény így most sokszorosa a piac szolgáltatási kapacitásának.


Ezzel e jelenséggel párhuzamosan (illetve a kormányzati átgondolatlanságot jól jelezve: ettől függetlenül) fut az Otthonfelújítási támogatás (oft) nevű program is, amelyet a Magyar Államkincstár szervez és felügyel. A támogatás sok mindenre alkalmas, meglehetősen bonyolult szabályrendszerét ezúttal nem részleteznénk. Cikkünk szempontjából csak az lényeges, hogy leegyszerűsítve a gyermekes családok felújíthatják az otthonukat, és ha minden feltételt teljesítenek, akkor a munkák alatt begyűjtött számlák összegének legfeljebb 50 százalékát, illetve legfeljebb 3 millió forintot a kincstár visszautal nekik.

Csak a teljes felújítás végeztével lehet a számlákat beadni, az utolsó számla kiállítása után legfeljebb 60 nappal, de mivel a program december 31-én zárul, még ez előtt mindent el kell rendezni. Az oft-ből a családok sok más mellett napelemek telepítését is finanszírozhatják, akár 50 százalékos támogatottsággal (lehet a napelemre önmagában is támogatást kérni, de lehet a telepítés egy sok más elemet tartalmazó komplett felújítás része is).

Van azonban egy meglehetősen nagy probléma a napelemes piacon: a rendszerek egyik kulcsfontosságú berendezése, az inverter globális hiánycikk jelenleg. A tetőre rakott panelekben keletkező egyenáramot az inverter alakítja át váltóárammá, ez egy olyan berendezés, amely nélkül a rendszer nem működik

Az áramszolgáltatók lényegében nem is a napelem-panelekre, hanem az inverter hálózati csatlakozására adnak engedélyt, hiszen őket csak az érdekli, hogy mekkora az a maximális váltóáram teljesítmény, amelyet egy háztartásból egy adott pillanatban a közműhálózatra be akar az ügyfél táplálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.