2022. augusztus 6., szombat

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.08.03.


A SZERK.


A SZERK.
Irány Kelet!

Bár nem könnyű megállni, hogy a tusnádfürdői beszédet néhány mostanában divatos szélsőjobboldali panel véletlenszerűen egymásra hányt halmazaként olvassuk, amelyeknek a valósághoz kevés közük van, s ezáltal politikát sem lehet építeni rájuk, fussunk újból neki a performance értelmezésének. Ezúttal induljunk ki abból, hogy bármennyire is légből kapott az ismertetett tényanyag, nem, a szónoknak mégsem ment el az esze, sőt.

A SZERK.
Jutalomosztás

Tavaly nyáron a Metropol című kormányzati ingyenújság címlapja öles betűkkel hirdette: „Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a budapesti járókelőket?” A mellékelt térképen majd’ az összes belvárosi csomópontot megjelölték, mint lehetséges helyszíneket.

PUBLICISZTIKA

CSERESNYÉSI LÁSZLÓ
Tusnádfürdői utórezgések

A múlt héten főként arról vitatkozott a magyar nép, hogy tusnádfürdői beszédében a miniszterelnök úr fajgyűlölő kijelentésekre ragadtatta-e magát, avagy sem. Az ellenzék felháborodott Orbán Viktor szavain, a kormánymédia pedig azon, hogy az ellenzék rasszistának nevezte korunk talán legnagyobb antirasszistáját. Ebben az írásban ezt a beszédet és a kontextusát fogom elemezni.

EGOTRIP

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem
A fajok eredete

Egy teljesen jelentéktelen papírcetlit bemutató tárló előtt ténfergek. Azon múzeumi tárgyak sorába tartozik, amelyeket elsősorban az a személy határoz meg, akihez köthető, ezen pedig az áll, hogy Charles Darwin részére állították ki és nyilvános boncolások látogatására jogosít fel.

OLVASÓI LEVELEK


Olvasói levelek 2022/31.

Olvasói levél a Lakner László-kiállítás recenziójáról.

BELPOL

INTERJÚ
„Hiába tesznek meg bármit”
Kovács András szociológus a „faj” fogalomról, keveredésről, asszimilációról

A miniszterelnök tusnádfürdői beszédének hírhedté vált szóhasználata és fajelméleti fejtegetése nem szalonképes Európában, még ha Amerikában – más kontextusban – használatban is maradt a fogalom. Mifelénk az asszimiláció, a „másfélék” beolvadása feltételeinek meghatározását rendre a politika vindikálta magának – erről is beszélt nekünk a téma kiváló kutatója.

A „GYERMEKVÉDELMI” TÖRVÉNY EGY ÉVE
Nagy a füstje

Uniós bíróság elé kerül a kormány LMBTQ-ellenes „gyermekvédelmi” törvénye. Az egy éve érvényben lévő jogszabály nem a büntetéseken, hanem az önkéntes igazodáson és a közbeszéd mérgezésén keresztül fejti ki hatását.

HOGYAN OKOZOTT VÍZHIÁNYT PEST MEGYÉBEN A REZSICSÖKKENTÉS?
Cseppre csepp

Pest megye északi részén több alkalommal is akadozott a vízszolgáltatás. A klímaváltozás, a fővárosi agglomeráció túltelítettsége, valamint a rezsicsökkentés következményei sújtják az ágazatot. Ha a hálózat feljavításáért nem lép az állam, gyakrabban lesznek ivóvízmentes napok a jövőben.

INTERJÚ
„Térdre borulok a város előtt”
Szalay Ildikó, STOP Avalon! Tata

Július 31-én érvénytelen lett Tatán a civil kezdeményezésre kiírt helyi népszavazás. Az Öreg-tó partjára a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport luxusszállodát tervez, és ez ellen a lakosok egy jelentős része több mint két éve tiltakozik. A 14 ezer tagot számláló csoport alapítóját arról kérdeztük, hogyan jutottak el a népszavazásig, és most hogyan tovább.

KÜLPOL

SRÍ LANKA: POLGÁRHÁBORÚ UTÁN TELJES CSŐD
Ébredés a bódulatból

Srí Lankán július 9-én az összeomló gazdaság ellen tüntető tömeg áttörte a rendőrök barikádját, és megrohamozta az elnök, Gotabaya Rajapaksa rezidenciáját. Hogyan vitte csődbe Srí Lankát a hatalmat 13 éven át etnikai erőszakkal, a demokratikus intézmények felszámolásával és populista gazdaságpolitikával gyakorló Rajapaksa-klán?

KÖNYV

INTERJÚ
„Az ablak mögött”
Ziemowit Szczerek író, újságíró, Kelet-Európa szakértő

Az első magyarul megjelent könyve, a Jön Mordor és felfal minket Ukrajnával foglalkozik, a nemrég kiadott Via Carpatia viszont főként Orbán Viktor Magyarországával.

KRITIKA

KÖNYV
Amit a fény feltár
Olga Tokarczuk: Jakub könyvei

„Beszél itt valaki lengyelül?”, kérdezi kétségbeesetten Elżbieta Druż­backa költő, amikor a sáros podóliai kisváros, Rohatyn főutcáján eltörik úrnője, Kossakowska várnagyné kocsijának a rúdja. Benedykt Chmielowski atya, a kissé kopott reverendát viselő plébános siet a hölgyek segítségére. 1752-t írunk, s ez lesz az egyik első állomása ennek a birodalmakon, vallásokon, kultúrákon átívelő nagyszabású történelmi regénynek, amelynek egy zsidó szekta, a frankisták és vezetőjük, Jakub Frank históriája áll a középpontjában.

KIÁLLÍTÁS
Írás a falon
Vas István. Az idő metszeteiben

Vas István 1944. január elsején kezdte el vezetni órákra lebontott munkanaplóját. A háború szorításában, állandó életveszélyben, mint­egy az élet és a művészet melletti tanúságtételként jegyezte fel, hogy aznap milyen penzumot végzett el. Egészen a halála napjáig, 1991. december 16-ig dolgozott így.

RÁDIÓ
A régi recept
Simonyi Balázs Kosztolányi-podcastje

A spanyolviaszt, amitől egy irodalmi szövegen alapuló hangzó anyag élvezetessé válik, nemigen kell feltalálni, hiszen receptje nagyjából a rádiózással egyidős. Mégis: a kurrens kínálatot elnézve, a műsorkészítők (itt és ott) mintha elfeledkeztek volna róla. A hangjátékok fényes korának leáldoztával az „egy könyv – egy hang” hangoskönyv-koncepció mintha leradírozta volna a cizelláltabb műsorkészítést.

KIÁLLÍTÁS
Peremlét és nyomorpornó
Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ

A turisták becsábítására is kitűnő választás Ballen: világsztár és megkérdőjelezhetetlenül jelentős alkotó, és emellett nem egy nagyon bonyolult művész.

FILM
Bűntudat nélkül
Adze Ugah: Jewel

Klasszikus dilemma: mihez kezdjünk egy filmmel, amelynek vitathatatlanul jók a szándékai és fontos az üzenete, ám tragikusan félresikerül. A Jewel a dél-afrikai apartheid és az ellene való tiltakozás egyik legfontosabb stáció­ját, az 1960-as sharpeville-i mészárlást teszi meg témájául.

ZENE

VAJDA GERGELY
A kisformák mestere
Kodály Zoltán operái

Kodály nem írt operát. Sem egyet, se többet. Az általam kíváncsiságból indított Kodály+opera online keresés találatainak mindegyike – a magyar és elvétve nemzetközi operaszínpadokon is előforduló – daljátékaira vonatkozott. Milyen operát írt volna Kodály Zoltán, és vajon miért nem tette sohasem?

BEYONCÉ CSODÁLATOS KARRIERJE
Merészség a diszkógömb alatt

Hetedik nagylemezével alaposan meglepte rajongóit Beyoncé: a királynő az elmúlt évtizedek felforgató, forradalmi tánczenéi előtt tiszteleg, és közben adrenalintól részeg választ ad rá, mi a baj ma a világgal. Hát az, hogy nem ropja eleget.

SZIGET 2022
Megint jönnek

Nem számoltuk össze, hogy hány produkció lesz az idei Sziget Fesztiválon, nyilván nem túlzás a százas nagyságrend sem. Ezek közül húztunk ki ötöt, mint a lottószámokat.

RÉS A PRÉSEN
„Filkeházáról Mikóházára”

Turjányi Miklós igazgató, Zempléni Fesztivál

MI A KOTTA?
Gyengéd bálványok

Klasszikus zenei programajánló a 2022/31. hétre

FILM

INTERJÚ
„Az orosz mozikban”
Roberto Zazzara rendező

A Bunker Game – Legbelső félelem egy balul sikerült, horrorba forduló LARP-ot (Live action role-playing game, azaz élő szerepjáték) mutat be, a háttér a II. világháború utáni poszt­apokaliptikus világ. A rendezővel a larpozásról, a helyszínként szolgáló hátborzongató bunkerről és a film aktualitásáról beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
A kacsa és a poroltó

Amikor Sztupa és Troché már feltűnően fészkelődtek, Óvári et. elhagyta végre a jópofáskodással habzatott bratyizási kísérleteit, s rátért a lényegre.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A Vagdalthús-hadművelet

A címben foglalt brit titkos­szolgálati akció fordította meg a hadiszerencsét a II. világháború nyugati frontján.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Odakinn

Egy hatalmas, tökéletesen szimmetrikus lyuk tűnik fel egy wyomingi farm közepén.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
DC Szuperállatok ligája

A főzési ismeretek hiányát egyszerű leplezni, elég, ha friss, jó minőségű alapanyagokat használunk, és elkészítésükkor nem bravúroskodunk olyasmivel, amiben nincs stabil rutinunk.

VISSZHANG: FILM
A tengeri fenevad

Rémségek serege fenyegeti a népet, amely egyedül a vadászok egy bátor csoportjában bízhat, amelynek tagjaiban generációk óta rémölők vére csörgedezik.

VISSZHANG: KONCERT
Marcin Masecki Monk Trio

Meg lehetne rajzolni a jazztörténet egy jelentős vonulatát a Thelonious Monk-szerzemények előadásának leírásával, mert az egyik, ha nem a leggyakrabban feldolgozott komponista.

VISSZHANG: LEMEZ
La Traviata

Tavaly novemberben Lisette Oropesa a Sempre libera című duettet énekelte ráadásként a pármai Festival Verdi áriakoncertjén, amikor a közönség soraiból egy tökéletes Alfredo beénekelte a hiányzó tenorszólamot.

VISSZHANG: KÖNYV
Kőrössi P. József: Ajuszi

„Beszélgetünk” – többnyire így kezdődnek a karanténban töltött napok, amelyek Kőrössi könyvének elsődleges keretét adják.

VISSZHANG: KÖNYV
Foxwood összes meséje
Cynthia Paterson – Brian Paterson

Az angol vidéki táj erdői-mezői között élnek azok az emberruhás állatok, akiknek a világa leg­inkább Nyúl Péter és a Szederberek lakóinak a meséit idézi.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/31.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/31.

Rövid hírek: cetcápa, darázs, szaurusz...

Snoblesse Oblige 2022/31.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/31.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Lecsó télire – alaprecept

Lecsó eltevése télire – alaprecept hat üveghez, lépésről lépésre

KERTÉSZ LESEK
A Vigadó – Dunaújváros

Nosztalgiahullám Dunaújvárosban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.