2022. augusztus 21., vasárnap

MEKKORA BAJBAN VAN A MAGYAR GAZDASÁG?

QUBIT / PODCAST
Szerző: DOLLÁRPAPA
2022.08.20.


Mértékadó vélemények szerint, és ahogy nyilván a saját bőrünkön is érezzük, pénzügyi, gazdasági, megélhetési válság van kibontakozóban Magyarországon. Az infláció kétszámjegyű, a forintárfolyam szabadesésben, dühöng az ikerdeficit: a költségvetés es a fizetési mérleg szaldója negatív, a kormány rendeleti kormányzással, szektorális adókkal és egyéb unortodox megoldásokkal próbál a helyzeten úrrá lenni. De hova vezet mindez, mekkora a córesz?

Valóban a háború tehet minden bajról, amiben jelenleg a magyar gazdaság vergődik, vagy ennél sokkal árnyaltabb a helyzet? Mennyire vált a hazai infláció adaptívvá, önmagát gerjesztővé? Vajon a játékpénz kategóriába sorolt forint mellett átállunk-e minden elszámolásban euróra? Mennyire politikai lózung az extraprofitadó, és mennyire fogható meg közgazdaságilag? Milyen hatással van a rezsiharc az államháztartásra? És vajon az elmúlt években romlott vagy javult az ország presztízse?

A közgazdaság, a piac és a kapitalizmus problémáival foglalkozó podcastsorozatunk újabb epizódjában a magyar gazdaság kockázatairól, kitettségeiről, kilábalási lehetőségeiről beszélgettünk Győrffy Dóra közgazdásszal, a Corvinus Egyetem tanárával és állandó szerzőnkkel, Prinz Dániellel, a londoni Institute for Fiscal Studies kutatójával. Az adást a rezsinövelés bejelentésének napján vettük fel, a moderátor Kövesvári Krisztián.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.