2022. augusztus 21., vasárnap

RÓNA PÉTER: AZ ÉPÍTŐIPAR HELYETT SOKKAL FONTOSABB NEMZETGAZDASÁGI CÉL LENNE A VÍZGAZDÁLKODÁS

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.08.21.


Magyarországon már nincs szükség arra a feszített építkezésre, ami az elmúlt 10-15 évet jellemezte. Annak az óriási építkezési hullámnak, amin átmentünk, a vége felé tartunk. Persze, mindig lesz építőipar, mindig lesz építkezés, de az a kapacitás, amit ez a kormány létrehozott ebben az évtizedben, az túl nagy. Ekkorára nincs szükség – nyilatkozta lapunknak Róna Péter közgazdász. Szerinte megfelelő politikával, programmal, tervvel, támogatással az a többlet munkaerőforrás, ami a túlzottra méretezett építőiparból felszabadul, találna munkát a vízgazdálkodásban. Úgy véli, egyébként is a vízgazdálkodás a következő évtizedek legnagyobb kihívása, és egyben komoly lehetőség is lenne Magyarországnak.


Gyerekkoromban az a mondás járta, ha sok építkezés van egy országban, akkor a gazdaság rendben van. Az építőipar működése valóban egyfajta lakmusza a gazdaságnak?

– Nem. A modern gazdaság ennél sokkal összetettebb. Az építőipar bizonyos szempontból egy csapda is lehet. Épp egy nagyon aktív építőipari teljesítmény félrevezetheti a gazdaságot. Az építőiparnak a „bája” az, hogy nagyon sok, viszonylag nem képzett embert tud foglalkoztatni. Amikor egy ország munkanélküliséggel küszködik, akkor az építőipar fellendítése nagyon jó és szokásos politika ahhoz, hogy beindítsa a gazdaságot.

Az építőiparban szinte az összes mutató kedvezőtlenül alakult júniusban. A több mint egy éve tartó növekvő trendet megtörve, jelentősen visszaesett a teljesítménye: az egy évvel ezelőttihez képest 8,1, májushoz képest 5,2 százalékkal csökkent a termelés volumene. Mi lehet az ok?

– A pénz hiánya. Az építőipari beruházás jelentős része – kiváltképp egy olyan országban, mint Magyarország – állami, illetve a mi esetünkben EU-s forrás. Hogyha ez nincs, akkor a projektek leállnak, és az építőipar visszaesik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.