2022. augusztus 8., hétfő

FELELŐTLEN ÉS KATASZTROFÁLIS AZ MSZP UNIÓS NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.07.


Az MSZP elmúlt 12 (vagy inkább 15) éves minősíthetetlen politikai tevékenységére és működésére feltette a koronát Újhelyi István az uniós népszavazási kezdeményezésével. Újhelyi egyeztetés, így az ellenzéki pártok egyetértése és támogatása nélkül dobta be az ötletét, mely több sebből vérzik. Egyrészt, az általa megfogalmazott (állítólag jogászokkal egyeztetett) kérdés nem elég világos, nem elég egyértelmű, mert még egy képzett ember sem tudja megmondani, hogy pontosan mit jelent. Ha pedig a népszavazás érvénytelen, amire van esély, az katasztrofális lenne, és Orbánt segítené.

Sorjában haladva: az nem kérdés, hogy Magyarország sorsa szempontjából alapvető érdek, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. Az is egyértelmű, hogy Magyarország uniós tagsága Orbán kezében veszélyben van. Mindenki tudja, hogy Orbán és rendszere tagadja az uniós értékeket, sérti az EU alapszerződéseit, és ha Orbán nem kap pénzt a jogállamiság lebontása miatt, nem lesz semmi más érdeke, hogy az Unióban maradjon. Illetve mégis: Putyin érdekeinek védelme, az EU szándékos rombolása, és a remény, hogy a szélsőjobboldal átveszi az uralmat Európában.

Orbán csak akkor lép ki az EU-ból, ha teljesen elzárják a pénzcsapot, ha megszűnik a vétó lehetősége, s így nem tudja az EU-t korlátozni, zsarolni és befolyásolni (rombolni), ha nem Trump lesz az amerikai elnök 2024-ben, s azzal nem nyílik meg Putyin előtt az út Európába, és nem nyílik meg az esély, hogy orosz támogatással Európában a szélsőjobboldal kerüljön hatalomra és átvegye az EU feletti uralmat, megváltoztassa az uniós alapszerződést, amivel az egész EU-t illiberális fasiszta alapokra helyezné. Ha ennek esélye elszáll, és Orbánnak semmi hatalma nem lenne az EU-ban.

Ezek az alapvető feltételei annak, hogy Orbán kilépjen Magyarország nevében az EU-ból, és ez még nem most van. Nincs döntési helyzet. Orbán szerint a dolgok 2030-ra dőlnek el.

Ezért a népszavazást semmi nem sürgeti. Az uniós tagságot még évekig semmi nem fenyegeti, mivel az EU nem tudja és nem is akarja Magyarországot az uniós tagságától megfosztani. Ezért nincs konkrét helyzet, amiben a népnek döntenie kellene. Ezért a kérdésnek nincs valódi tétje, ami azt eredményezheti, hogy a témát lehúzzák a mindennapi politikai küzdelmek mocsarába. A lakosságot ezért politikai szimpátia és pártállás alapján lehet ebben a kérdésben is manipulálni, mert a szavazók nem érzik azt, hogy valóban az uniós tagságról döntenek.

Ezért rendkívüli felelősség terheli azokat, akik nem megfelelő időpontban, nem jól előkészítve lejáratják a témát, esetleg kontraproduktív módon ártanak vele az uniós tagság (jelenleg a többség által amúgy is támogatott) ügyének. Ha a népszavazás a jelenlegi szabályok szerint sikertelen, eredménytelen lenne (amire van esély, mert a Fidesz még a választás napján sem tudott bármilyen hazug kérdéseivel sikeres népszavazást tartani), akkor azzal Orbán nyerne, mert a magyar nép nem erősítette meg népszavazással az uniós tagságot és nem kötelezte erre a rezsimet.

Már az is egy kudarc, ha a Fidesz által kontrollált és irányított Nemzeti Választási Iroda azt állapítja meg, hogy az uniós tagságról nem lehet népszavazást tartani, és a fideszes alkotmánybíróság ezt megerősíti. Mert egy más történelmi pillanatban, amikor ez a kérdés valóban napirenden van, és dönteni lehet róla, nem biztos, hogy így lenne, mert lehetne társadalmi nyomás. Jelenleg azonban nincs ilyen társadalmi nyomás, mert nincs döntési helyzet. Ezért az ország nem mozgósítható és nem is mozdul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.