2022. augusztus 6., szombat

ORBÁN ÉS MÁS KÉPVISELŐK VAGYONÁRÓL ANNYIT SEM TUDHATUNK, MINT EDDIG

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2022.08.06.


Valamennyi esküt tett országgyűlési képviselő, nemzetiség képviselő és nemzetiségi szószóló eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének a pénteki határidőig – közölte pénteken az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke, Hargitai János.

Azért kellett ebben a szokatlan időpontban nyilatkozatot tenniük, mert júliusban a kétharmados többség megváltoztatta a képviselői vagyonnyilatkozatok bevallásának rendszerét. És az új nyilatkozatot első ízben augusztus 5-ig kellett benyújtani.

A júliusban módosított országgyűlési törvény legfontosabb pontja az volt, hogy a jövőben a magyar országgyűlési képviselőknek is az Európai Parlament szabályai szerint kell nyilatkozniuk a vagyoni helyzetükről.

Eszerint a képviselőknek be kell számolniuk a megbízatásukat megelőző három évben végzett tevékenységükről, valamint azokról a tevékenységekről is, amelyekből adóköteles jövedelem származik, , továbbá az olyan gazdasági társaságokban meglévő érdekeltségeikről, amelyek szerintük befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre.

Az EP-hez közelítő megoldás ugyanakkor látványos visszalépés az átláthatóság területén: nem kell ugyanis beírniuk az ingatlanjaikat, autóikat és egyéb ingóságaikat, mint ahogy a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem kell nyilatkozniuk.

Az új vagyonnyilatkozatok ennek megfelelően alig tartalmaznak információkat a képviselők vagyonáról (más kérdés, hogy az eddig beírtak valóságtartalmát nem lehetett ellenőrizni, és az esetleges hiányos kitöltésnek nem volt semmilyen jogi szankciója)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.