2022. augusztus 11., csütörtök

ŐRÜLTSÉG RAKÉTÁKKAL LŐNI EURÓPA LEGNAGYOBB ATOMERŐMŰVÉT, DE LEHET-E CSERNOBIL ZAPORIZZSJÁBÓL?

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.08.11.


A zaporizzsjai atomerőmű elleni szombat esti támadásban egy ukrán dolgozó és a használt üzemanyagtároló épületei mellett megsérültek a radioaktív sugárzásmérő kommunikációs kábelei, és elképzelhető, hogy maguk a szenzorok is. Egy nappal korábban az atomerőmű hidrogénüzemét érte tüzérségi találat, amely a generátorok hűtéséhez szükséges hidrogént állítja elő. Károsodott az atomerőműben megtermelt áramot elszállító négy nagyfeszültségű vezetékből kettő is is, így már csak a maradék kettőn keresztül megy áram az ukrán hálózatba.

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, és a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak. Az oroszok szerint az ukránok, az ukránok szerint az oroszok lövik tüzérséggel a március eleje óta orosz kézen lévő atomerőművet. Ezt leginkább a becsapódások irányszögéből lehetne megállapítani, de független megfigyelők nincsenek jelen, sem az oroszok, sem az ukránok nem engedik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakembereit egyelőre a helyszínre, hiába kéri ezt folyamatosan az atomerőművek biztonsága és a nukleáris anyagok felelős felhasználása felett őrködő ENSZ-szervezet.

Fontos tisztázni, hogy nevével ellentétben a zaporizzsjai atomerőmű nem ebben az ukrán kézen maradt nagyvárosban működik, hanem attól délnyugatra, Zaporizzsja megye nyugati részén, Enerhodarban (az alábbi térképen a déli nagy Dnyeper-víztározó déli partján, Nyikopollal szemben kell keresni). Ezt a térséget az oroszok (a már 2014 óta megszállt Krímből kiindulva) nem sokkal a háború február 24-i kitörése után foglalták el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.