2022. augusztus 11., csütörtök

KIJEV ÉS MOSZKVA EGYMÁST HIBÁZTATJA A BARÁTSÁG LEÁLLÁSA MIATT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.08.11.


Mától újra Ukrajnán keresztül érkezhet olaj Oroszországból. A ki a felelős kérdése nem egyértelmű, de a csehek jelezték, nekik ebből elegük van, leválnak a Barátság vezetékről. Hogyan látja Kína a Covid után újranyitott Sziget fesztivált? Tarr Béla életműdíjat kap Egyiptomban. Nemzetközi lapszemle.

Az Interfax orosz hírügynökség a Slovnaft információjára hivatkozva azt írta, hogy Szlovákiába szerdától, Magyarországra pedig mától, csütörtöktől szállítanak ismét Ukrajnánk keresztül orosz olajat. Hogy miért állt le az olajszállítás? Moszkva Kijevre mutogat, Ukrajna viszont az oroszokat hibáztatja. Ukrajna ugyanis azért nem kapta meg a tranzitdíjat, mert az orosz Gazprombankot is szankcióval sújtják, így nem tud pénzt utalni, ezért Kijev leállította a szállítást. A MOL és a Slovnaft együttműködve rendezte a helyzetet, közösen fizették ki Ukrajnának a tranzitdíjat, amit az oroszok nem tudtak utalni.

A csehországi szállítás egyelőre nincs megoldva. Az Interfax szerint tavaly 12 millió tonna orosz olaj érkezett a három országba a Barátság vezetéken keresztül, a cseheknek és Magyarországnak ebből jutott 3,4-3,4 millió, a szlovákoknak 5,2 millió.

Reuters arról ír, hogy a történtekért Magyarország Ukrajnát teszi felelőssé, ugyanakkor a szlovák gazdasági miniszter, Richard Sulik kijelentette, hogy ez csak technikai malőr volt, nincs politika hátszele az ügynek, feltehetően túlreagálták a helyzetet. A szlovákok 9-10 millió euró tranzitdíjat fizettek be, a magyar fél nem volt hajlandó közölni az összeget. A csehek viszont azt jelezték, hogy mivel van elég tartalékuk, feltehetően nem is fogják felújítani a szállításokat, és nem rendezik a tranzitdíjat.

A cikk még arra is kitér, hogy miközben az európai valuták közül a magyar forint teljesít a legrosszabbul, addig a MOL részvényeinek értéke több mint 4%-kal emelkedett.

Xinhua kínai hírügynökség a Sziget-fesztivál Covid utáni újraindulásáról ír. A fesztiválra félmillió embert várnak, akik 60 színpadon 1000 fellépőt láthatnak, köztük Justine Biebert és Dua Lipát.

A brit Daily News cikke alapján az Örmény Hírek azt írja, hogy most már aztán tényleg elkerülhetetlen az Európai Unió kettészakadása, miután Magyarország és Lengyelország ellenszegülnek Brüsszel "liberalizmusának" és jogállami követelményrendszerének. Így lesz az egykor egységes Európának egy konföderális keleti szárnya és egy haladó nyugati magja brüsszeli központtal. A kiválás nem egyértelműsíthető, egyelőre a 7-es cikkelyes eljárás jelentene megoldást, de mivel az egyhangú szavazatot követel meg, ezért eredményessége önmagában kétséges, hisz Lengyelország nem szavazná meg a magyar döntéshozatali jogkörök megvonását.

Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró Életműdíjat kap a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon, amely a párizsi filmintézet akkreditálása szerint „A” kategóriás filmszemlének tekinthető. Az angol nyelvű kairói lapban, a See nagyra értékeli a rendező rendkívüli látásmódját és ideológiáját, akinek a művészete a filmvilág jelentős részére nagy hatással van.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.