2022. szeptember 14., szerda

13 ÉV UTÁN OTTHAGYTA A TANÁRI PÁLYÁT, SZÜLŐK FIZETTEK IS VOLNA ÉRTE, HA MARAD

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.09.14.


Lendvai Dorottya már hatévesen tudta, hogy tanár szeretne lenni. A matematika–fizika szakos pedagógus 13 év után döntött úgy, hogy elhagyja a közoktatást, mert már szenvedésnek élte meg az egyre növekvő terheket, és szeretett volna még tükörbe nézni. Az év elején indult sztrájkban, majd polgári engedetlenségben nagyon bízott, de mikor ezek ellenére sem történt változás, megelégelte a helyzetet. A legnehezebb az volt, amikor a kilépését el kellett mondania a diákjainak. Egy tanuló szülei még pénzt is ajánlottak, ha marad az iskolában. Magántanítványokat fog tanítani, de még mindig elsírja magát, ha meglátja a nevét az iskolában az ajtaján. Akkor térne vissza a közoktatásba, ha kétszer annyi fizetést kapna, és heti maximum 18 szakórája lenne. Ez az ő pályaelhagyó története.


Lendvai Dorottya már hatéves korában tudta, hogy tanár szeretne lenni. Már az általános iskolában segítette, korrepetálta az osztálytársait, házi feladatot adott nekik, kijavította azokat. Az első tanári zsebkönyvét 16 évesen vette, beszélgetésünk közben az idei volt mellette az asztalon. Ez azért is különleges neki, mert a kollégáitól kapta júniusban búcsúajándékként, miután 13 év után otthagyta a közoktatást. Kollégái a könyvbe előre bejelölték neki a tanév fontos dátumait, és néhány kedves, személyes megjegyzést írtak hozzájuk:„Valamikor ilyenkor nem jössz a 12.B-vel kirándulni?”

- „Hogy lesznek a szóbeli felvételi bizottságok, nem vagyunk elegen, kérdezzük meg Lendvai Dorkát, hátha?”

- „Talán ez lesz a fizikatábor hete, ugye meglátogatsz minket? Nélküled mi lesz?”

Lendvai 2009-ben végzett matematika–fizika tanári szakon az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, és pályája kezdetétől a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanított. Egy volt diákja energiabombaként jellemezte, és ez nem is meglepő, ha megnézzük, mennyi mindent csinált ez idő alatt. Két osztálynak összesen hét éven át volt osztályfőnöke. Minden évben részt vett az iskolai fizikatábor szervezésében, tehetséggondozást és fakultációt tartott. Fizikaversenyekre készített fel gyerekeket, és mindemellett az ELTE Fizika Doktori Iskolájának PhD-hallgatója...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.