2022. szeptember 14., szerda

A JOGVÉDŐK TILTAKOZNAK, A SZÜLÉSZEK MEGDÖBBENTEK PINTÉR SÁNDOR „REFORMJÁN”

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.09.14.


A szülészeket is meglepte és némileg összezavarta a belügyminiszter váratlan rendelete, amellyel belenyúlt a hazai abortusz-szabályozásba.

Pintér Sándor belügyminiszter átírta a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendeltének egyik utasítását, amely a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot módosítja. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szeptember 15-től az abortusz elvégzését egy új feltételhez köti: a terhességet megállapító szakorvosnak igazolnia kell, hogy az érintett nőnek egyértelműen, azonosítható módon megmutatta a magzati életfunkciók működésére utaló jeleket.

A lapunk által megkérdezett nőgyógyászok szerint ez a gyakorlatban lehet a magzat szívhangja, illetve a vizsgálat közben készülő ultrahang felvétel. A képeken az 5.- 6. terhességi héttől lehet látni a magzatot, a szívhangját pedig a 8. héttől lehet füllel is felismerni. A szakemberek szerint a nők – miután észlelték a terhesség jeleit –, jellemzően az 5.- 6. héten keresik fel a nőgyógyászt. A lapunknak nyilatkozó szülész-nőgyógyászok közül többen is indulatosan reagáltak a változtatásra, meglepte és némileg össze is zavarta őket a módosítás.

Csupán két nappal az életbe lépése előtt hirdették ki az új szabályt. Társadalmi egyeztetés nem volt róla. Az abortuszszabályok ilyen irányú módosítását korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője több alkalommal is szorgalmazta a parlamenti felszólalásaiban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.