2022. szeptember 23., péntek

A KINEVEZÉSEK A BÍRÓI FÜGGETLENSÉGET ÉS AZ EU-PÉNZEKET IS VESZÉLYEZTETIK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.09.23.


A bírói függetlenségről eddig nem beszéltek a Magyarországnak szánt EU-s költségvetési pénzekkel kapcsolatban, de a helyreállítási alap pénzeinél feltétel lehet, mert aggályosnak tartják a bírói kinevezéseket. Olaszország vasárnap választ, a jobboldaliak egyik vezérszurkolója Orbán, aki viszont megosztja a győzelemre készülő pártok tagjait. Nemzetközi lapszemle.

A Politico szerint az európai parlamenti képviselőktől és tagállami diplomatáktól érkező nyomás miatt az Európai Bizottságban is több EU-biztos arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Magyarországgal zajló jogállamisági tárgyalások nem eléggé átfogóak, és nem ígérnek eléggé messzemenő következményeket, ezért keményebben kell fellépni Magyarországgal szemben.

A brüsszeli Bizottság vasárnap lényében olyan ajánlatot tett Magyarországnak, hogy ha 17 korrupcióellenes reformintézkedést bevezet, akkor nem tartják vissza az országnak szánt költségvetési támogatásokat. Ezek között nem szerepel az igazságszolgáltatás függetlenségének az ügye, holott komoly az aggály, hogy Magyarországon veszélyes mértékben háttérbe szorulnak a demokratikus normák. Ezt úgy orvosolnák, hogy az általános költségvetési támogatások kérdésétől elkülönítetten tárgyalt, a pandémia utáni helyreállítási alappal kapcsolatos pénzeknél érvényesítenék az igazságszolgáltatással kapcsolatos elvárásokat.

Politico szerint ezt a kétvágányúként is emlegetett törekvést képviseli a Bizottságon belül a klímaügyekért felelős holland Frans Timmermans, a versenyügyekben illetékes dán Margrethe Vestager, a jogállamiság ügyében eljáró cseh Věra Jourová, továbbá Didier Reynders belga igazságügyi és Ylva Johansson svéd belügyi EU-biztos.

A portál idézi Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjét, aki nagyon korlátozottnak minősítette a lista hatókörét, és felhívta a figyelmet arra: az EU-költségvetést nem lehet megvédeni az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének hiányában. Johannes Hahn, a költségvetési ügyek osztrák EU-biztosa azonban elegendőnek mondta, ha az európai büdzsé megvédése érdekében a közbeszerzésekre, a korrupcióra, az összeférhetetlenségekre összpontosítanak, és szerinte az már pozitív jel, hogy Magyarország hajlandó e téren lépéseket tenni.

Eric Mamer bizottsági szóvivő azt mondta, a helyreállítási pénzek felhasználási tervében helyet kell kapnia a bírói függetlenség megerősítésének, és hogy Brüsszelben aggályosnak tartják a legfelső bírósági testületbe, a Kúriába történő kinevezés módját.

Az EUObserver egyik podcastja a vasárnapi olaszországi parlamenti választásokról szól, és felteszi azt a kérdést, hogy a győzelemre is esélyes Olasz Testvérek élén álló Giorgia Melonit neofasisztának kell-e tekinteni. Szerintük, ha Meloniból miniszterelnök lesz, akkor várhatóan tiszteletben fogja tartani az olasz demokráciát – ha másért nem, akkor az uniós támogatási pénzekért cserébe.

Az EUObserver elemzése földcsuszamlásszerű győzelmet jósol a jobboldali pártszövetségnek, amelynek Melonin kívül két további kulcsszereplője Matteo Salvini, a Liga, valamint Silvio Berlusconi, a Hajrá Itália vezetője. Ennek a szövetségnek az egyik „vezérszurkolója” Orbán Viktor magyar miniszterelnök, de egyáltalán nem szükségszerű, hogy Orbán profitáljon majd ebből a várható új olasz felállásból – vélekedik a portál elemzője, Zalán Eszter.

la Repubblica hat pontban fejti ki a jobboldali pártok egyes tagjai közötti nézeteltéréseket. Ez a hat téma a költségvetés, az Európa-politika, a Putyin elleni szankciók hasznosságának a megítélése, az autonómia kontra elnöki rendszer, az adóügy és az állampolgári jogon járó alapjövedelem kérdése. A második pontot, az Európa-politikát illetően a la Repubblica emlékeztet arra, hogy tavaly szeptemberben az Európai Parlamentben az Olasz Testvérek és a Liga 15 képviselője az Orbánt elítélő határozat ellen, a Hajrá Itália azonban az állásfoglalás mellett szavazott.

Az Olasz Testvérek szerint az EP-határozat a törvényes magyar kormány elleni újabb politikai támadás volt. Meloni leszögezte: Orbán megnyerte a választást, és Magyarországon demokratikus rendszer van. Berlusconi azonban azt mondta: a magyar miniszterelnök politikája és Európa-víziója távol van attól, amit ők vallanak, és Orbán soha nem lesz modellértékű számukra. Ha meg akarjuk védeni nemzeti érdekeinket, akkor a nagy baráti országokkal kell szövetségben lenni Európában – tette hozzá.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.