2022. szeptember 13., kedd

ÁLLAMPÁRTI FORRADALOM?

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.09.13.


Meglepő elemzést fogok ismertetni, még meglepőbb forrásból: az elmúlt napok elsöprő ukrán katonai győzelmei különös, kaotikus közállapotokat idéztek elő az orosz társadalomban. Mivel nincs még hivatalos álláspont a történtekről, mindenki a maga módján értelmezi őket és kommunikál róluk, ami egy Bosch-festmény szürreális kavalkádjára emlékeztet.

Főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy korábban koherens – ha nem is a tényekre épülő – tájékoztatáshoz szokott az orosz közönség is, a nemzetközi is, nem nagyon volt olyan, hogy a kormány oszlopai „kibeszéljenek” a hivatalos álláspontból. Ha volt, két nap alatt lett belőlük idegen ügynök, „inoagent”, egy-két hét alatt emigráns vagy fogoly. Ehhez képest most, hogy hiányzik a központi állásfoglalás, mindenki a saját feje után megy.

Bár: nem hiányzik teljesen, a moszkvai védelmi minisztérium kiadott egy rövid kommünikét arról, hogy szó sincs vereségről, ez egy tervezett „átcsoportosítás” volt, és „minden a terv szerint halad”. Ezek szerint a terv része volt Izjum feladása is? Valóságelhárításból jeles. A másik radikális álláspont Margarita Szimonjané, a tévés személyiségé, aki először „orosz–ukrán testvériséget” emlegetett a hirtelen sokk miatt (Ukrajnában született és nőtt fel), aztán mikor látta, hogy Zaluzsnyij mégsem döngeti Moszkva kapuit, fordított egyet a köpönyegén, és totális háborúra szólított fel a NATO ellen. Még jó, hogy nincs reális hatalom a kezében.

Az orosz kormányoldal kommunikációja nagyjából e között a két végpont között mozog (egyelőre), azonban tegnap megjelent egy nagyon érdekes elemzés. Névtelenül, és nem is akárhol: a RUSSTRAT (a Nemzetközi Politikai és Gazdasági Stratégiák Intézete) honlapján, márpedig ez az intézmény a Kreml, Putyin és az Egységes Oroszország Párt leghívebb oszlopa és támogatója, erősen duginista befolyás alatt működik. Időnként parádés őrültségeket írtak, például tavasszal megjósolták – szintén névtelenül – Kárpátalja Magyarországhoz való csatolását, éspedig május 10-ig, sőt, török segítséggel, ami a jelek szerint elmaradt, de ez a kis epizód is bizonyítja, hogy a fantáziájuk és a Kreml iránti hűségük kétségbevonhatatlan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.