2022. szeptember 26., hétfő

AZ ENERGIAVÁLSÁG OKOZTA DÜH MIATT ELŐRETÖRNEK A POPULISTÁK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.09.26.


November 19-ig szeretnének döntést hozni arról, hogy érdemes-e Magyarország az uniós forrásokra, de az olasz választások Orbán javára billenthetik a mérleget. Ennél is nagyobb baj, hogy Giorgia Meloni győzelme megbontja az erőegyensúlyt Európában, a demokráciák meggyengülnek. Hitler előtt is így kezdődött. A magyar miniszterelnök hamarosan Bangladesbe utazik. Nemzetközi lapszemle.

Olaszország mindig amolyan kísérleti laboratóriumnak számít, ahonnan megtudhatjuk, mi forrja ki magát Európában – írja a Guardian,  ami arra figyelmeztet, hogy Giorgia Meloni győzelme megbontja az erőegyensúlyt Európában, a demokráciák meggyengülnek.

Hitler előtt ott volt már Mussolini, és Trump előtt Berlusconi. Meloni számára Orbán példakép – mind erkölcsi, mind gazdaságpolitikáját tekintve, noha – jegyzi meg a brit újság, most ennek az árát a magyarok megfizetik, hisz a gazdaság kisiklani látszik, az emberi jogok pedig veszendőbenOrbán és Meloni egy húron pendülnek, ha az Unió megítéléséről van szó, ha a nemzeti szuverenitásról, a férfi-női-szerepek megvédéséről, a keresztény identitásról, a szocialista típusú gazdaság megerősítéséről, a migrációról és a kisebbségek megítéléséről. Ugyan tiltakozik, hogy ő neofasiszta, de Mussolini jelszavával kampányolt: Isten, haza, család. Emellett azért veszélyes politikus, mert közben demokráciáról és liberális konzervativizmusról papol.

Pentagon hivatalos lapja arról ír, hogy az energiaválság miatt egyre több európai országban kitört düh, ami a populisták használnak ki. A Stars & Stripes cikkének nyitó képe Orbán Viktor, aki az amerikai CPAC rendezvényén tart éppen előadást. A tudósítás a pozsonyi tüntetéssel indít, ahol mintegy 5000 szélsőjobbost és szélsőbalost kötött össze a közös gondolat: ’bohócok és árulók’ – skandálták, azokat hívva így, akik Ukrajnát támogatva idézték elő a magas energiaárakat – mondják ők, még csak véletlenül sem az oroszokat nevezve meg felelősként. Robert Fico megint aktivizálta magát, és a szlovákok inkább hisznek az oroszoknak, mint az amerikaiaknak – írja a lap. Persze az írás leszögezi, annak idején a globális pénzügyi válság idézte elő az olyanok hatalomra kerülését is, mint Donald Trump vagy éppen a Brexitet keresztülvivő Boris Johnson, azaz megint a populisták viszik az utcákon a nemzeti zászlót, és kezdik sorra utánozni Orbánt, Putyin szövetségesét, aki nyíltan bírálja az EU-t az oroszokra kivetett szankciók miatt. Alig van olyan ország Európában, a németeket is beszámítva, ahol ne ütnék fel fejüket az oroszpárti szélsőségesek és populisták.

Semmilyen ésszerű magyarázata nincs újbóli szankciós csomag megszavazásának, írja az orosz Kommerszant Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentésével kapcsolatban, ami amúgy is jelentős figyelmet kapott az orosz médiában. Az orosz külügyminiszterrel New Yorkban megszervezett kétoldalú tárgyalás során Szijjártó a lap szerinte elismételte, hogy megbuktak az Oroszország elleni szankciók, ami szerinte abból is látszik, hogy továbbra is dúlnak a harcok Ukrajnában. A Kommerszant Orbánt is idézi, aki a szankciók év végéig történő megszüntetésére szólította fel az Uniót. Ellenben megjegyzi a cikk azt is, hogy Brüsszelben dolgoznak a vétó rendszer jelenlegi formájának lehetséges megszüntetésén is.

Der Standard a pénteken a magyar országgyűlésnek benyújtott újabb törvénycsomagról ír, amelynek fel kellene számolni a korrupciót annak érdekében, hogy Magyarország megkapja az uniós támogatásokat. Ezek a törvényi próbálkozások azonban a csak a felszint kapargatják – írja a szerző.

Az Integritás Hatóság elnökét például az Állami Számvevőszék elnökének javaslata alapján Novák Katalin terjeszti fel, de hát köztudott, hogy ők mindketten Orbán emberei. Igaz, a végső döntést a tagokról egy nemzetközi testület hozza meg. Az ördög a részletekben bújik meg: hisz a hatóság két hónapra leállíthatja a korrupciógyanús uniós tendereket, de nem a független bíróság, hanem az ügyészség kezdheti meg a vizsgálódást. Az Európai Bizottság november 19-ig szeretne döntést hozni a törvények ismeretében arról, hogy érdemes-e Magyarország az uniós forrásokra. A cikk megjegyzi, ehhez már csak a ET minősített többségének szavazat szükséges. Igen ám, de Giorgia Meloni megválasztásával a szavazás kimenetele korántsem biztos, és Orbán is győzhet.

United News of Bangladesh közszolgálati portálból megtudtuk, hogy a magyar miniszterelnök hamarosan Bangladesbe utazik, amiről Szijjártó Péter New Yorkban, az ENSZ éves közgyűlésén egyeztetett bangladesi kollégájával. Számos együttműködési projektről lehet szó, és a lap szerint a bangladesi egyetemisták számára biztosított magyar egyetemi ösztöndíjak száma is dinamikusan emelkedik.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.