2022. szeptember 27., kedd

AZ ŰRBEN IS ÚJRAINDUL A HIDEGHÁBORÚ, DE EGYELŐRE ITT IS A NYUGAT ÁLL NYERÉSRE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.09.27.


Noha a NASA ismét elhalasztotta az Artemis–1 indítását, a Holdra való visszatérésért folytatott verseny visszavonhatatlanul magasabb sebességfokozatba kapcsolt. Ahogy a földi geopolitikai küzdőtéren, az űrben is kezd kialakulni egy nyugati-keleti rivalizálás, az egyik oldalon Amerikával és az „űr-NATO”-val, a másikon a kínai–orosz tandemmel. A kínai űrprogram szédítő fejlődése ellenére a Nyugat fölénye még mindig kézzelfogható, nem kis részben a magántőkének köszönhetően. De mi a tétje az új űrversenynek és hol vagyunk benne mi, magyarok?


A tervek szerint ma indult volna el Hold körüli útjára a NASA Artemis–1 küldetése, de az Ian trópusi vihar közeledése miatt a rakétát ismét visszatolták a szerelőcsarnokba a floridai Kennedy Űrközpontban. Egy halasztás önmagában nem katasztrófa, de az indítást eredetileg augusztus végére tervezték, és műszaki hibák miatt már kétszer elnapolták – egy hidrogénszivárgás miatt nem tudták feltankolni a hatalmas SLS (Space Launch System) rakétát, tetején az egyelőre asztronauták nélküli Orion űrhajóval.

A mérnöki kihívás hatalmas: hasonló méretű űreszközt legutóbb 1972-ben, az utolsó Apollo küldetés során indított útjára a NASA. Hogy mennyire megkopott ez a tapasztalat, mutatja, hogy az Orion űrhajó fejlesztésének egy pontján a mérnökök egy múzeumban kiállított Apollo űrhajót szereltek szét, hogy lássák, hogyan oldottak meg egy feladatot fél évszázaddal korábban dolgozó elődeik.

Ettől függetlenül a hiba kellemetlenül érintette az amerikai űrügynökséget, mivel egy eleve éveket késő, drága és sokat kritizált program további csúszásához járult hozzá – és persze nincs rá garancia, hogy az új, október 2-i indítási céldátum tartható lesz. A kudarcot sokan úgy keretezték, hogy ezzel Amerika lépéshátrányba került a Kínával a Hold meghódításáért folyó versenyben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.