2022. szeptember 28., szerda

„AZÓTA IS EGYEDÜLÁLLÓ ALKOTÁSA A PROPAGANDÁNAK” – BÍRÓSÁG ELŐTT A FIGYELŐ SOROS-LISTÁJA

HVG
Szerző: NAGY IVÁN LÁSZLÓ
2022.09.28.


A 2018-as választások után a mára megszűnt Figyelő közzétette a „Soros-listát”, rajta több száz, általuk hazaáruló zsoldosnak vélt kutató, jogász, aktivista és újságíró nevével. Szerdán másodszor viszik bíróság elé a lapkiadó Mediaworksöt az érintettek: ketten már pert nyertek ellenük, most 34-en perlik a kormánypropaganda anyahajóját. Felpereseket kérdeztünk arról, milyen volt arra ébredni, hogy feketelistázva vannak, és mire számítanak az eljárásban.


Négy és fél év telt el a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legsúlyosabb sajtótörténeti mélypontja óta: napokkal azután, hogy a Fidesz zsinórban harmadszor is kétharmados parlamenti többséget szerzett, az akkor már kormányközeli – azóta megszűnt – Figyelő A spekuláns emberei címmel feketelistát jelentetett meg azokról a civil aktivistákról, jogászokról, tudósokról és újságírókról, akik szerintük „Soros György emberei” voltak. A pongyolán összerakott felsoroláshoz semmiféle indoklás nem járt, sőt a szerzők láthatóan annyit csináltak, hogy a korábban démonizált civil szervezetek (pl. Helsinki Bizottság, TASZ, Transparency International, stb.) weboldalainak impresszumát másolták át, itt-ott még elhunyt személyek is benne maradtak.

A szellemi hátteret Orbán Viktor teremtette meg, aki 2018. március 15-én „erkölcsi és jogi elégtételről” beszélt a Békemeneten, majd azt is elmondta, tudomása van kétezer emberről Magyarországon, akik szerinte Soros Györgynek dolgoznak. A Soros-lista akkor nemzetközi demokratikus körökben rendkívüli felháborodást váltott ki, sokan azzal fejezték ki együttérzésüket a listázottak felé, hogy „felíratták” magukat a regiszterbe a lapnál.

A pillanat mérföldköve a magyar demokrácia évtizedes züllesztésének, most azonban azért is releváns, mert a több száz fős lista 34 szereplője bíróságra vitte a lapot egykor kiadó Mediaworksöt, az ügyet szerda reggel tárgyalják a Fővárosi Törvényszéken, amiről a hvg.hu is tudósítani fog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.