2022. szeptember 1., csütörtök

BIZONYTALANSÁGBAN, TANÁCSTALANSÁGBAN, TILTAKOZÁSOKKAL INDUL AZ IDEI TANÉV

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.09.01.


Sztrájkok és polgári engedetlenségi mozgalom a lehetetlenül alacsony tanári fizetések miatt, elszabadult rezsiárak, csökkentett üzemmód vagy elszállt árakon fenntartott működés, dráguló menza és Pintér Sándor belügyminiszter titokzatos mérőmódszere – ez vár a tanárokra és a diákokra a ma induló tanévben.


Kedves gyerekek, drága tanárok, egybegyűltek, érdeklődők, elérkezett hát a várva várt szeptember 1., indul a tanév. Hogy nem lesz átlagos tanév, az egészen biztos: az magyar közoktatási rendszer számos sebből vérzik, és az eddigi felelős, a felszámolt EMMI helyett a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium hatáskörébe utalt oktatásügy olyan gondokkal néz szembe, mint a növekvő terheléssel párosuló, lehetetlenül alacsony tanári fizetések, az óvodák és az iskolák működését veszélyeztető, az egekbe emelkedő rezsiköltségek, nem beszélve a rendszert sújtó szakmai, elméleti és metodológiai problémákról.

Arról már szerencsére nem kell vitázni, hogy a tanárok keveset keresnek – maga a kormány is elismeri, hogy nem keresnek eleget. A legutóbbi kormányközeli Tranzit fesztiválon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is ígéretet tett, hogy a 147 ezer pedagógus átlagbére 2027-re bruttó 800 ezer forintra emelkedik, feltéve, ha addigra a kormány képes lesz teljesíteni azokat a jogállamisági feltételeket, amelyekhez az unió a támogatást köti.


Igaz az is, hogy a pedagógusok fizetésemelését nem csak EU-s pénzből lehetne megoldani. „A pedagógusok bérrendezése részben a Vodafone felvásárlására szánt pénzből is kijönne – nyilatkozta a Qubitnek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. – 1400 milliárd forint a kumulált összeg, amit hozzá kéne tenni 2027-ig a megemelt pedagógusbérekhez. Ebből most 700 milliárdot elköltenek a Vodafone-ra, pedig, ha azt a pedagógusbérekre költenék, már a fele meg is lenne”. A korábban sokat hangoztatott érv, miszerint az oktatás a legmegtérülőbb befektetés, a Vodafone felvásárlásának a fényében váratlanul költséggé transzformálódott, tudtuk meg Gulyás Gergelytől, aki a 24.hu kérdésére magyarázta el, hogy a Vodafone felvásárlása üzlet, ami pénzt hoz, az oktatásra többet fordítani viszont költség, ami pénzt visz, így felesleges arra bazírozni, hogy a vodafone-os pénzből tanári béreket fognak rendezni.

Arra a kérdésre, hogy hihető-e, hogy valóban ilyen mértékű emelésre lehet számítani 2027-ig, Totyik azt mondta, hogy ha lesz is ebből valami, akkor azt a kormány a rendszer nagyon komoly átalakításához köti majd. Ugyanúgy, mint 2013-ban, amikor a pedagógus életpályamodellt bevezették: akkor is volt egy komolyabb béremelés, a túlórapénzeket viszont eltörölték. „Biztos vagyok benne, hogy komoly ára lesz az emelésnek, mert ez a kormány még soha semmit nem adott ingyen.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.