2022. szeptember 9., péntek

II. ERZSÉBET HALÁLÁVAL ÉLETBE LÉPETT A LONDON BRIDGE ÉS AZ UNIKORNIS MŰVELET

TELEX
Szerző: FERENCI ÁRMIN
2022.09.08.


Csütörtök este 96. életévében meghalt II. Erzsébet brit királynő. „London Bridge is down”, avagy „A London-híd összeomlott”: a halálesetre készült szabálykönyv szerint ezzel a szöveggel kell értesítenie II. Erzsébet királynő magántitkárának Nagy-Britannia miniszterelnökét az uralkodó haláláról.

Ezzel életbe lépett az évtizedekkel ezelőtt előkészített London Bridge kódnevű művelet (valamint annak Unikornis művelet nevű alverziója, amit arra ez esetre készítettek, ha a királynő Skóciában halna meg), ami katonai precizitással, szinte percekre lebontva szabja meg a brit kormány lépéseit az elkövetkezendő napokban.

A műveletet akkori formájában a Politico hozta nyilvánosságra még 2021 szeptemberében. Ez D-napnak nevezi a királynő halálának napját, az ezt követőek pedig D+1, D+2, D+3 stb. lesznek, egészen a tizedik napra tervezett temetésig. A London Bridge-dzsel egy időben zajlik a Spring Tide, vagyis Szökőár hadművelet, ami II. Erzsébet királynő legidősebb fiának, Károlynak a trónra lépését készíti elő.

A dokumentumokból kiolvasható, hogy a királynő halálát követő napok várhatóan komoly teher alá helyezik a brit állam összes részlegét. Külön kiemelik annak a biztonsági műveletnek a nehézségét, amelynek célja a soha nem látott tömegek és várható utazási káosz kezelése lesz; egy hivatalos feljegyzés szerint azt várják, hogy a történelem során először annyira tele lesz London, hogy mozdulni sem lehet majd az utcákon...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.