2022. szeptember 17., szombat

GIGÁSZI ÖSSZEG ZÁROLÁSÁT JAVASOLHATJA BRÜSSZEL, DE ADHAT EGY MENEKÜLŐUTAT A MAGYAR KORMÁNYNAK

TELEX
Szerző: MÁRTON BALÁZS
2022.09.16.


Előreláthatóan gigászi összeg zárolását javasolja az Európai Bizottság az uniós támogatásainkból, de adhat egy menekülőutat a kormánynak, hogy korrupcióellenes szabályok elfogadásával végül hozzájuthasson a forrásokhoz. Az Európai Parlament keményebben lépne fel, amíg a kormány nem enged, ám a politikai nyomásgyakorláson kívül sokat nem tud tenni. A kedvező 3400 milliárd forintos óriáshitelről viszont a viták kereszttüzében még mindig nem sikerült eldönteni, kérjük-e, pedig lassan lejár a határidő.


A nyári politikai uborkaszezon végével a héten gőzerővel törtek fel a magyar kormány körüli viták az Európai Unióban. Miután párhuzamosan több eljárás is folyik Magyarországgal kapcsolatban, néha nehéz kibogozni, melyikről is beszélünk éppen. Most erre a három folyamatra figyelünk:

Jogállamisági mechanizmus: Az Európai Bizottság a kiszivárgott információk szerint hatalmas, 6400 milliárd forintnyi támogatás felfüggesztését javasolhatja. Az erről szóló döntést a Bizottság átpasszolhatja az uniós szakminiszterekből álló Tanácsnak, és így a magyar kormány nyerne egy kis időt.

Helyreállítási alap: A Covid utáni gazdasági károk rendezésére szóló 3400 milliárdos forrás (és a 2021-2027-es uniós költségvetés támogatásai) ügyében Navracsics Tibor arra számít, csak jövőre férhetünk hozzá ehhez a pénzhez.

Jogállamisági jelentés: Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel fogadott el egy jelentést, amely szerint nem tartja Magyarországot teljes értékű demokráciának és az összes uniós támogatás zárolására szólította fel az Európai Bizottságot. Ez a testületet nem kötelezi semmire, de mutatja, hogy milyen kevés szövetségese maradt a Fidesz-KDNP-nek az uniós parlamentben.

Ahhoz, hogy megértsük, pontosan mi történik, érdemes végigvenni, milyen eszközei vannak az Európai Uniónak a jogállamiság betartatására...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.