2022. szeptember 14., szerda

GYŐZHETNEK-E A TANÁROK A HATALOM ELLEN?

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2022.09.14.


Normális - mondjuk úgy: európai - országban már a kérdésfelvetés is abszurd lenne. Normális országban a pedagógusoknak nem kell harcolniuk a hatalom ellen, mert a modern, demokratikus államokban a társadalom szereplőinek az a feladatuk, hogy dolgozzanak. A tanároknak, hogy tanítsanak, mégpedig képességeikhez mérten a legjobb színvonalon, oktassák az ifjúságot, a jövő nemzedékét, a hatalom gyakorlóinak pedig az volna a dolguk, hogy ehhez biztosítsák a feltételeket.

Utóbbi nemcsak azt jelenti, hogy legyen elég iskolaépület, hanem azt is, hogy a tantermekben legyen kréta, valamint megfelelő, sokszínű tanagyag. És persze fűtés, melegvíz, vagyis minden, ami a tanítás infrastruktúrájához hozzátartozik. Kell persze tanár is, olyan pedagógus, aki a feladataira tud koncentrálni, és nem amiatt aggódik, hogy miből fizeti ki a megnövelt gáz- és áramdíjat, miből vesz a gyerekének új ruhát és cipőt, tud-e nyaralni menni a családjával.

Ezeket a feltételeket kellene a hatalomnak biztosítani ahhoz, hogy az iskolák megfeleljenek az elvárásoknak. Nem a mindenkori hatalom elvárásainak, vagyis – amint manapság hirdetik - hogy a gyerekekből rendes keresztény és magyar felnőtteket neveljenek, hanem annak, hogy a diákok versenyképes tudást kapjanak, melynek révén megállják a helyüket az életben és boldog, magabiztos, okos felnőttek legyenek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.