2022. szeptember 21., szerda

HAVI 460 EZERÉRT ALBÉRLETET, 900 EZERÉRT IRODÁT KAPNAK AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK

TELEX
Szerzők: Cseke Balázs, Presinszky Judit, Bakró-Nagy Ferenc
2022.09.21.


Hamarosan ismét munkához látnak az országgyűlési képviselők, szeptember 26-án kezdődik a parlament őszi ülésszaka. Nehéz gazdasági helyzetben kezdődik a munka a törvénygyárban, az infláció augusztusban már a 15,6 százalékot is elérte. A képviselőknek azonban aligha kell izgulniuk az árak miatt, a választás előtt nem sokkal nőtt ugyanis ismét a fizetésük. A mesés tiszteletdíj azonban még nem minden, az Országgyűlés Hivatala irodát és lakást bérel nekik, fizeti a telefon- és benzinköltségeiket. Jakab István és Toroczkai László majdnem félmilliós albérletet választott, de Gyurcsányék Teréz körúti irodáját is a parlament fizeti.


Március óta bruttó 1,3 millió forintot keresnek havonta az országgyűlési képviselők, a bizottsági helyek és parlamenti tisztségek azonban még jócskán dobhatnak a fizetésen. Kövér László házelnökként például bruttó 3,5 millió forintot vihet haza havonta, de Mátrai Márta háznagy, az Országgyűlés alelnökei és a frakcióvezetők fizetése is duplája a képviselői tiszteletdíjnak. A jogszabály szerint a képviselői alapilletmény az előző évi átlagkereset háromszorosa, a KSH adatai szerint tavaly 438,8 ezer forint volt a bruttó átlagkereset.

A fizetésen túl számos egyéb juttatást is kapnak a képviselők: havi 921 ezer forintért bérelhetnek irodákat, bruttó 2,6 millió forintért alkalmazhatnak munkatársakat, és 65 ezer forintért telefonálhatnak. A vidéki képviselők benzinköltségeit is az állam állja, és hogy ne kelljen annyit utazniuk, igény szerint albérletről is gondoskodik számukra az Országgyűlés Hivatala...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.