2022. szeptember 21., szerda

MAGYARORSZÁG MOSOLYOFFENZÍVÁT INDÍTOTT EURÓPA-SZERTE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.09.21.


"A jogállamiság más potenciális megsértői, mint például Lengyelország és Bulgária, árgus szemekkel nézik, hogy mennyi erőt fejt ki az EU Magyarországgal szemben." Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Brüsszel mindeddig példátlan lépést tett azzal, hogy jogállami aggályok miatt kilátásba helyezte milliárdos támogatások visszatartását, de mind a tagállami fővárosok, mind az uniós tisztségviselők kiutat szeretnének találni, és ejtőernyőt ajánlanak fel Magyarországnak – így értelmezi a pillanatnyi helyzetet a Politico európai kiadásában Bayer Lili, az amerikai lap munkatársa.

Szerinte ez a megközelítés azt az európai realitást tükrözi, hogy az oroszok ukrajnai háborúja közepette, a lappangó megélhetési válság mellett sok uniós fővárosban vonakodnak az egyik tagállammal való éles szembekerüléstől – márpedig végső soron a tagországoknak kellene elfogadniuk a források megnyesését. Egy nyugat-európai diplomata azt mondta a Politicónak: világos, hogy bármit tesznek most, mindennek a hátterében ott van a háború, és az az engedékenység irányába nyomja a tagállamokat. Másfelől ugyanakkor – olvasható a cikkben – a gazdasági problémák arra késztetik Magyarországot, hogy mosolyoffenzívát indítson szerte Európában. Hogy mi lesz a végső kimenetele mindennek, az visszhangot vált majd ki Magyarországon kívül is. A jogállamiság más potenciális megsértői, mint például Lengyelország és Bulgária, árgus szemekkel nézik, hogy mennyi erőt fejt ki az EU Magyarországgal szemben. És fordítva, a jó kormányzás hívei izgatottan figyelik, képes-e Brüsszel teljesíteni azt az ígéretét, hogy nem fogja engedni az önkényuralmi magatartást az EU határain belül – írja a Politico szerzője.

Ki gondolta volna, hogy Nyugat-Európában a szélsőjobboldal annyira megerősödhet, mint most Svédországban? Ezzel indítja legfrissebb kommentárját Lendvai Pál a bécsi Der Standardban. Az Előretörnek a jobboldali populisták című írás szerzője szerint az, ami ezekben a napokban Svédországban és Olaszországban lejátszódik, csak alátámasztja az 1994-ben elhunyt neves német történész, Golo Mann megállapítását – idézem: "a történelem a meglepőre, az előre meg nem jósolhatóra, a szerénységre és a belenyugvásra tanít minket. A legjobb ellenszer minden hamis magabiztosságra, önteltségre és önfejűségre”

Lendvai emlékeztet arra, hogy Svédország évtizedek óta a humanizmus, a jóléti állam és az idegenek iránti tolerancia világítótornya volt. A német Willy Brandt, az osztrák Bruno Kreisky és a svéd Olof Palme triumvirátusa jelképezte a 20. század hetvenes éveiben a szociáldemokrácia korszakát. Most, a konzervatív-jobboldali pártszövetség szoros választási győzelme után a leendő polgári kormány jövője a szélsőjobboldali Svédországi Demokraták jóindulatától függ, még akkor is, ha formai értelemben nem képviseltetik majd magukat a kormányban. Ők lettek a második legnagyobb párt a szociáldemokraták után.

A Svédországi Demokraták jobboldali populista, idegenellenes kurzusa mindenekelőtt a szociáldemokraták integrációs politikájának a mulasztásaiból és a bandabűnözés következményeiből húz hasznot abban az országban, amely lakosságarányosan a legtöbb menedékkérőt fogadta be a nyugati országok közül – írja az osztrák lap kommentátora. A Svédországi Demokraták az autokratákat dicsérik, a bevándorlási törvények megszigorítását követelik, keményebben akarják büntetni a bűnözőket, a "Svédország mindenekelőtt” nacionalista jelszót hangoztatják.

A közvélemény-kutatások szerint Itáliában a posztfasiszta Olasz Testvéreket is magába foglaló jobboldali populista pártszövetség esélyes a többség megszerzésére a most vasárnapi parlamenti választásokon – folytatja Lendvai Pál, és megjegyzi: a Svédországi Demokratákhoz hasonlóan az Olasz Testvérek is igyekeznek elhatárolódni rasszista, szélsőséges gyökereiktől, és ártalmatlan képet mutatni magukról. Lendvai rámutat a nemzetközi politika azon paradox jelenségére, hogy Giorgia Meloni, miként a svéd Jimmie Åkesson is, Orbán Viktor politikáját ünnepli akkor, amikor a budapesti kormány kétségbeesetten próbálja megmenteni a milliárdos EU-támogatásokat saját korrupt rezsimje számára. A veterán szemleíró szerint Olaszországban a jobboldali pártszövetség kormánya aligha lehetne megbízható EU- vagy NATO-partner.

És még egy rövid kiegészítés ehhez, mintegy bővítendő a szélsőjobboldali populizmus által fenyegetett európai országok körét. Az olasz La Stampa arról ír, hogy Meloni kijelentette: "utánunk a Vox fog majd győzelmet aratni, történelmi útkereszteződésnél vagyunk.” A Vox az Olasz Testvérek mondhatni rokonpártja Spanyolországban, ahol jövő év decemberéig kell választásokat tartani. Enrico Letta, az olasz baloldali centrista Demokrata Párt politikusa a La Stampa szerint arra figyelmeztet: a Vox poszt-francóista, védelmezi Magyarországot és Európa-ellenes hangon szól. 

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.