2022. szeptember 27., kedd

JAKSITY GYÖRGY: MOST NAGYOBB A PROBLÉMA ANNÁL, MINT HOGY ÉRKEZNEK-E AZ UNIÓS PÉNZEK

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2022.09.26.


Rövid távon van nagyobb probléma is az uniós megállapodás hiányával. Annyira nincs deviza az országban, hogy gond lehet az orosz gáz kifizetésével is, ha pedig engedményt kérünk, annak később kell megfizetni az árát pénzben vagy geopolitikai elköteleződésben. Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben lévő ország Európában, de az OECD-országok között is. Európa nagyon nehéz helyzetbe lavírozta magát, de az egész világ átrendeződés előtt állhat, mert az elmúlt évtizedek fejlődése fenntarthatatlan. Nagyinterjú Jaksity Györggyel, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnökével.

Egyre több olyan véleménnyel találkozni, hogy új korszak jön a világgazdaságban: a globalizáció hátulütői már korábban látszódtak, a Covid rávilágított a feszes ellátási láncok hibáira. Kínára elkezdett fenyegetésként tekinteni a nyugati világ, és erre jött rá Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. Tényleg új korszak kezdetén állunk? Vagy egyszerű energiaár-válság van, és egy alkalmazkodási időszak után minden visszatér a régi kerékvágásba?

Már a 2008–2009-es válság a felszínre hozta a globalizáció fejlődésének megtorpanását, bizonyos országokban vissza is esett a globalizációs index értéke. Globális szinten az a kérdés, hogy csak inflexiós szakaszban vagyunk-e, és pár év, esetleg egy évtized múlva újra növekszik a globalizáció mértéke, vagy pedig tartós letörés jön. Hogy a kettő közül melyik, azt ma még senki nem tudhatja. A korábbi évtizedekben nagyon gyorsan nőtt a globalizáció mértéke, az pedig, hogy milyen lesz a következő időszak, többek között függ a geopolitikai konfliktusoktól, a logisztikához, beszerzési láncokhoz, nemzetközi kereskedelemhez kapcsolódó technikai, technológiai és gazdasági kérdésektől.

Ez egy bonyolult kérdéskör, de a legfontosabb, hogy a globalizáció minden általam ismert objektív tanulmány szerint a jólét növekedéséhez járult hozzá az 1990–2007 közötti időszakban a világ nagy részén. Ha valahol, akkor pont Magyarországon célszerű ennek a tudatában lenni, hiszen Magyarország a harmadik helyen van a globalizációból előnyt kovácsoló országok között. Számunkra ez kulcskérdés, ahogy Európa számára is az.

Az önmagában nem baj, ha a globalizáció mértékének növekedése lassul vagy leáll. De ha ez visszafordulás lenne, akkor az a gazdasági következményeken messze túlmutató, olyan társadalmi, kül- és geopolitikai problémahalmazzal járna együtt, amit nem szeretne a világ. A szegénység felszámolásának lelassulásától a klímavédelemmel kapcsolatos nemzetközi megállapodások és folyamatok leállásán át a háborúkig tartó következményekre kell gondolni. A jólét növelésénél ugyanis nem tudunk jobb eszközt arra, hogy az elnyomó hatalmak demokratikusabb útra lépjenek, hogy a rosszul működő gazdaságok a jól értelmezett piacgazdaság útjára lépjenek. Ha ebben megtorpanás van, az kétségkívül rossz hír, de hogy új korszak kezdődik-e, azt még nem tudni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.