2022. szeptember 21., szerda

JOGÁLLAMISÁGI ELJÁRÁS – CSEH MINISZTER: A TANÁCSBAN SENKI SEM NAIV

SZABAD EURÓPA
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2022.09.21.


Mielőtt döntést hoznának a Magyarországot érintő javaslatról, az uniós tagállamok többsége meg szeretne győződni a vállalt intézkedések végrehajtásáról – szögezte le a Szabad Európának Mikuláš Bek cseh EU-ügyi miniszter, aki szerint a V4-es együttműködés jelenleg hibernált állapotban van.


Észszerűnek tartaná a magyar javaslatról szóló tanácsi döntés egy hónapos határidejének kiterjesztését a soros, cseh EU-elnökség képviselője, de hogy egy vagy két hónapos lenne a hosszabbítás, azt a pénzügyminiszteri tanács hivatott eldönteni. „A tagállamok többsége szeretne meggyőződni a vállalt intézkedések végrehajtásáról, mielőtt meghozná döntését” – tette hozzá a Szabad Európa kérdésére válaszolva szerdán Csehország Európa-ügyi minisztere.

Mikuláš Bek, aki brüsszeli tudósítók egy csoportjának nyilatkozott, hangsúlyozta, hogy „manapság senki sem naiv a tanácsban”. A miniszter – aki az általános ügyek tanácsának másnapján nyilatkozott a sajtónak – közölte, hogy egyelőre egy mindössze kétoldalas tájékoztatást kapott kézhez az Európai Bizottság vasárnapi döntéséről és az abban foglalt 17 magyar vállalás listájáról, ami kevés ahhoz, hogy előzetesen véleményt formáljon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.