2022. szeptember 1., csütörtök

KÁOSZ BECSENGETÉSRE – TANÁRHIÁNNYAL, REZSIEMELÉSSEL ÉS EGY ÚJABB DIGITÁLIS OKTATÁSI IDŐSZAK RÉMÉVEL INDUL AZ ÚJ TANÉV

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.09.01.


Elkezdődött a 2022/2023-as tanév, ma több mint egymillió általános és középiskolás ül vissza az iskolapadba vagy kezdi meg tanulmányait, s bár a kormány a koronavírus-járvány két éve után „rendes és normális” tanévkezdést ígért, a diákoknak, szüleiknek és a pedagógusoknak most is több bizonytalansággal kell szembenézniük.

Az egyik már-már állandónak mondható, de évről évre súlyosbodó probléma a pedagógushiány, amin a mostani tanévre sem sikerült érdemben javítani. Bár pontos adatok még nincsenek, hány főállású pedagógus kezd dolgozni szeptemberben az oktatási-nevelési intézményekben, az biztos, hogy a közszféra állásportálján még augusztus 31-én is több száz tanár, tanító, óvodapedagógus, fejlesztő- és gyógypedagógus álláshely volt meghirdetve, ami rendszerint a jéghegy csúcsát jelenti: ezek azok az üres álláshelyek, amelyeket már sehogy sem tudnak pótolni az intézmények.

Ami biztos: a tanárok száma az előző tanévben 147,8 ezer volt a KSH adatai szerint, ami az elmúlt húsz év második legalacsonyabb pedagóguslétszáma.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) becslései szerint összesen mintegy 16 ezer tanár hiányzik a rendszerből, és a nyár folyamán is sokan mondtak fel, elsősorban megélhetési okokból.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás lapunknak elmondta: több intézményről tudnak, ahol még a tanévkezdés előtti utolsó napokban sem fejezték be a tantárgyfelosztást, de van olyan iskola is, ahol egyelőre csak szeptember 1-jére és 2-ára adtak ki órarendet, mert még nem tudják, a továbbiakban hogyan oldják meg a helyettesítéseket, csoportösszevonásokat, vagy tanévkezdés után tudnak-e felvenni valakit az üres álláshelyekre. Egyes intézményekben nyugdíjas pedagógusokkal enyhítenék a hiányt, miután a kormány erre a tanévre módosított a visszafoglalkoztatás szabályain (az idős tanároknak nem kell lemondaniuk a nyugdíjukról, ha teljes munkaidőben visszamennek tanítani), de az érdekvédő szerint ez sem túl vonzó lehetőség, a PSZ-hez érkezett visszajelzések szerint a legtöbben legfeljebb óraadóként vállalják a munkát heti 14 órában...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.