2022. szeptember 6., kedd

LANNERT JUDIT: KULTÚRA KÉRDÉSE, MENNYIRE BECSÜLJÜK MEG A TUDÁST ÉS KÖZVETÍTŐJÉT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.09.06.


"Attól tartok, hogy ettől a kormánytól megoldást már nem nagyon érdemes várni. Árulkodó, hogy nem ülnek le beszélgetni, és nem mondják el, mit gondolnak. Itt kezdődnek a problémák” – mondta lapunknak Lannert Judit, a Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. oktatáskutatója a nehéz helyzetben levő magyar közoktatásról. Szerinte a legnagyobb baj az, hogy semmilyen párbeszéd, semmilyen problémamegoldás nincs. Szekértáborok vannak, merev álláspontok, leginkább titkolózás, valamint a tisztelet és a transzparencia teljes hiánya minden oldalról.


- Arról, hogy a kormány az uniós források egy részéből valóban finanszírozná a pedagógusok fizetésemelését Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt mondta: „ez megfelel a valóságnak, de nem egyszerűen arról van szó, hogy mi pedagógus béremelésre kértünk volna pénzt az Európai Bizottságtól, hanem arról, hogy az újjáépítési programon belül, illetve azok egy részében is vannak olyan elemek, amelyek összességében a magyar oktatási rendszer korszerűsítését célozzák intézményi szempontból. Ehhez hozzátartozik a pedagógusok, tehát a pedagógus életpálya és hivatás megbecsültségének javítása, így részelemként valóban ott van a magasabb fizetés is.” Ön szerint, ha a kormány megkapná is a helyreállítási alapból a pénzt, finanszírozná a pedagógusok béremelését?

- Azt gondolom, ha erre adja a pénzt az unió, akkor ezt körbe bástyázzák. Őszintén szólva szerintem inkább igen, minthogy nem, mert erről már annyi szó esett. Elég furcsa lenne ebből visszakozni. Az egy más dolog, hogy ez mire elég, és van-e így értelme.

- Az oktatás a jelek szerint az összeomlás szélén áll, vagy már össze is omlott. Nincs elég pedagógus ás utánpótlás, nincsenek szaktanárok és vannak kisiskolák, ahol el sem indult a tanítás. A kormány mégis úgy tesz, mintha minden rendben volna. Nem akkor szoktak „lerohasztani” valamit ennyire, amikor egy pályát maximálisan meg akarnak tisztítani a „nem kellő elemektől”, mondjuk az ott lévő pedagógusoktól, akik még egy a jelenlegi kormánytól távol álló ideológiával fertőzhetnék a diákokat?

- Nem szeretem az ilyen összeesküvéselméleteket. Nem gondolom, hogy ilyen lineárisan összeállított, nagyon racionális dolgok vannak e helyzet mögött. Én nem látok a fejükbe, de azt gondolom, sokkal komolyabb bajok elé nézünk az energiaválság miatt. Valószínűleg ez is hat arra, hogy itt vacillálnak. A másik dolog az, hogy igen, romokban az oktatás, és mégsem, mert fékezett habzással elmegy. Igazából nincs nagy elégedetlenség. Az elégedetlenség valójában egy „buborékos” dolog, a tudatos szülő az látja, egy-két gimnáziumban tanító pedagógus fel is lép ellene, de az a gond, hogy a társadalom szintjén ez még mindig nem verte ki a biztosítékot. Ezért sem mozdulnak a politika szintjén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.