2022. szeptember 6., kedd

LENGYELORSZÁGBAN IS GYORS ÜTEMBEN NÖVEKSZIK A PEDAGÓGUSHIÁNY

HUPPA
Szerző: Huppa-értesülés
2022.09.05.


Számos külföldi sajtóorgánum foglalkozott a lengyelországi és magyarországi pedagógushiánnyal, valamint a szombati budapesti tüntetéssel, és ezek közül több az AP hírügynökség jelentését közölte.

Az AP a magyarországi helyzettel kapcsolatban Nagy Erzsébetet, a PGSZ OV tagját idézte, aki elmondta: a pedagógusok tömegével hagyják el a pályát.

Fiatalok nem érkeznek a szakmába, és a pedagógus diplomát szerzők közül nagyon kevesen mennek tanítani. De még ha mennek is, legtöbbjük két év után feladja”.

A magyar szakszervezetek bírálják a közoktatás központosítását, azt, hogy a tankönyvektől kezdve az egész oktatást egyetlen szervezet ellenőrzi.

„Folyamatosan egyre inkább korlátozzák a szakmai autonómiánkat, nem választhatunk a tankönyvek között, minden tantárgyból csak kettő áll rendelkezésre – és mindkettő szörnyű minőségű. Leblokkolták a szabad szellemi élet lehetőségét” – idézte az AP Nagy Erzsébetet.

A szülők aggódnak a gyerekeik jövőjéért, elutasítják az állami iskolákat. Nyílnak ugyan új magániskolák, de ezek nem tudnak eleget tenni a keresletnek – tette hozzá a hírügynökség. Csütörtökön fekete ruhába öltözött, fekete esernyőt tartó tanárok tüntettek, tiltakozva a stagnáló bérek és a hatalmas megterhelés ellen. A Pedagógusok Szakszervezeténél elmondták: a fiatal pedagógusok megalázó – alig 500 eurónak megfelelő, mintegy 200 ezer forintos nettó bérrel, és ez sokakat arra indított, hogy elhagyják a pályát.

Pénteken ezrek tüntettek Budapesten, azt hangsúlyozva, hogy a pedagógusok csekély bére Orbán Viktor miniszterelnök tekintélyelvű kormányzásával áll összefüggésben. Az egyik jelszó így szólt: „Szabad ország, szabad oktatás!”.

Az AP jóval részletesebben szólt a lengyelországi helyzetről, ahol szintén gyors ütemben növekszik a pedagógushiány, miközben a tanárok és a szülők attól tartanak, hogy

az iskolákat arra használják fel, hogy a gyerekeket, fiatalokat a kormányzó párt konzervatív és nacionalista vízióival befolyásolják.

A tanárhiány rosszabbkor nem is érhetné a két országot, de különösen Lengyelországot, ahol 200 ezer lengyelül nem tudó, iskolás korú ukrán gyereket kell integrálni, és arra kell készülni, hogy a számuk az új iskolaévben akár meg is háromszorozódhat. Az állami bérek egész Kelet-Európában elmaradtak a magánszektortól, és ez jóval csökkentette a pedagógusok, ápolónők és mások vásárlóerejét.

A helyzet pedig csak romlani fog, mivel sok idősödő tanár nyugdíjba készül, a fiatalok pedig elmennek a rosszul fizetett pályáról.

Ráadásul az infláció is igen magas mindkét országban. Lengyelországban az ottani pedagógus szakszervezet szerint 20 ezer, a jóval kisebb Magyarországon 16 ezer pedagógus hiányzik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.