2022. szeptember 17., szombat

LASSULÓ UKRÁN ELLENTÁMADÁS, 440 HALOTT EGY IZJUMI TÖMEGSÍRBAN – HELYZETKÉP A HÁBORÚ 204. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.09.16.


Kifulladt az ukrán ellentámadás Harkivnál, sikertelenek az oroszok Bahmutnál. Tömegsírt tártak fel a felszabadított Izjumnál. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 202. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jadwiga Rogoża. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Harkivban kifulladt az ukrán ellentámadás, azonban Herszon környékén fennmaradt az aktivitás.

- Az oroszok még mindig sikertelenek a bahmuti fronton.

- Izjumban tömegsírt találtak.

- Tizenkét év börtönbüntetést kapott az ukrán miniszterelnökség oroszoknak kémkedő hivatalnoka.

Részletes helyzetkép:

Az ukrán erők a visszaszerzett területeken újabb településekbe (a Harkivtól északra található Veliki Prohodiba [Великі Проходи] és Mali Prohodiba [Малі Проходи]) hatolnak be. Hanna Malar védelmi miniszter-helyettes arról tájékoztatott, hogy szeptember 6-a óta Harkiv megye közel 8500 négyzetkilométerét szabadították fel, az azon lévő 388 településsel és azok 150 ezer lakosával. Oleh Szinehubov, a harkivi helyi közigazgatás vezetője szerint orosz ellenőrzés alatt a megye területének hat százaléka maradt (a megszállók az ukrán ellentámadás megkezdéséig 32 százalékot tartottak ellenőrzésük alatt). Denisz Smihal ukrán miniszterelnök bejelentette: az oroszok kiszorítása után megerősített objektumok kiépítése kezdődött meg – ezek az ellenséget nehezíthetik meg abban, hogy megpróbálja az elvesztett területet visszaszerezni. Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára az ellentámadás eredményét kommentálva elmondta, a veszteségek aránya 1:10 volt (az oroszok kárára).

Donyeck megyében harcok folynak: ezek során az ukrán erők az ellenség Bahmut elleni, több irányból (keletről, délkeletről és északkeletről) indított támadásait verik vissza – s ugyanez történik a Bahmuttól délre fekvő településeken, illetve Donyeck városának környékén is (attól északra és délnyugatra), valamint Sziverszktől délkeletre. Többnapos harcok után a védők legnagyobb valószínűség szerint visszavonultak a Horlivkától északra található Majorszkból. A Herszon megye északi részén található Ivanivka [Іванівка] elleni orosz, illetve a Herszontól északnyugatra fekvő Kiszelivka [Киселівка] elfoglalására tett ukrán támadás sikertelenül ért véget. A megszállt területekről érkező jelentések szerint az ukrán erők a Herszon és Mikolajiv megyék közös közigazgatási határán található, megszállt Kinburn-turzás [Кінбурнська коса] ellen deszantműveletet próbálhattak meg végrehajtani. Az oroszok Donyeck és Zaporizzsja megyékben az első védvonalat a 3. Hadtest egységeivel, illetve a harkivi irányból visszavont erők egy részével erősíthetik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.