2022. szeptember 17., szombat

VAN MÁSIK – ORBÁN RÁDIÓS SZÓZATAI HELYETT

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2022.09.17.


...felmerülhet a gyanú, hogy a jelenlegi – sokak szerint válságos – helyzetben Orbán Viktor nem tudna őszintén beszélni, anélkül pedig inkább nem is kezd bele egy szózatba. Jól emlékezhetünk még, hogy a koronavírus-járvány kitörése és terjedése idején szinte minden héten kihasználta a rádiós megszólalás lehetőségét. Olyannak igyekezett mutatkozni, mint minden magyarok orvosa, aki igyekszik megnyugtatni az aggódó pácienseket. Egyértelmű volt a cél: megmutatni, hogy a kormány a nehéz időkben is a helyén van és gondoskodik a népről. Arra pedig akkor és azóta is a jótékony feledés homályát igyekeztek borítani, hogy a hibásnak bizonyult intézkedések következében Magyarországon sokkal több áldozatot szedett a vírus, mint a legtöbb európai országban.

Most is lenne miről beszélni. Például el lehetne mondani, milyen kiutat talál a kormány a gazdasági visszaesésből. Vagy miképpen próbálja megállítani a szárnyaló inflációt. Hogyan segíti az embereket, hogy az egekbe szökő energiaárak ellenére se kelljen feladniuk eddigi életüket. Megannyi kérdés és a jelenlegi hatalom tisztában is van vele, hogy ezekre kellene válaszolni. Fel is sorolták mindet, csak az Európai Parlamentnek címezve, miután az merészelt egy újabb, Magyarországot elítélő határozatot hozni. Vagyis azt próbálják elhitetni a hazai közönséggel, hogy a határokon belül minden rendben van, csak az uniós képviselők többsége ezt nem hajlandó elismerni.

Természetesen az első számú vezetőnek is van véleménye a kialakult helyzetről. Csak éppen álláspontját nem a még ma is közrádiónak nevezett médium mikrofonja előtt fejti ki, hanem különféle beszédekben. Bizonyára nem véletlen, hogy éppen egy héttel elhangzása után most szivárogtattak ki részleteket a kötcsei polgári pikniken elhangzott előadásából. Ahol többek között szót ejtett arról, hogy további támogatást szánnak a családoknak (vajon milyet?), valamint arról is, hogy már nem is csak az évtized végéig akar a Fidesz kormányozni, hanem egészen 2060-ig. Hiszen – mint a szónok kifejtette – már kinevelték az új generációt, amely a maiak helyébe léphet. Eközben pedig – ugyancsak nem véletlenül – Belgrádból üzent haza a miniszterelnök arról, mennyire akarja komolyan venni az EP határozatát (semennyire).

Vagyis a magyarok – és különösen a még mindig szép számú hívek – továbbra sem maradnak eligazítás nélkül. Csak éppen a rádiós szózat helyébe más formák léptek. A kormányzati és fideszes kommunikációs stratégia irányítói a jelek szerint biztosra akarnak menni. A miniszterelnök olyan helyeken és eseményeken szólal meg, ahol korlátozott a hallgatóság, és nem fenyeget a valódi kérdések, vagy a visszakérdezés veszélye...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.