2022. szeptember 22., csütörtök

LATTMANN TAMÁS: A SZÍVHANG-RENDELET OKOZTA ZAJJAL AKARJÁK ELNYOMNI A VALÓSÁGOT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.09.22.


A szívhang-rendelettel egy törvényi szabályozást igénylő kérdést igyekeznek miniszteri szintre levinni, de ez nem felel meg az Alaptörvénynek – nyilatkozta a Hírklikknek Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász szerint a szívhang-hallgattatással a nő bűntudatát próbálják növelni, amivel azért nem lehet azonosulni, mert felesleges traumának teszi ki az amúgy is traumatizált állapotban levő nőket. Úgy véli, csak azért hozták most be ezt a módosítást, hogy az ezzel kiváltott nagy társadalmi, politikai, ideológiai vita által keltett zaj elnyomja a valóságot, miszerint az országban nagyon nagy bajok vannak.


Szeptember 15-től az abortusz elvégzése előtt a várandós nőknek meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját. Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásán módosított. Sérti-e az Alaptörvényt az új abortusz-rendelet?

– A kormány és a Belügyminisztérium azt mondja, biztos, hogy ez így teljesen rendben van, hiszen ez egy, a törvény végrehajtását pontosító szabály. Eképpen van felhatalmazása a belügyminiszternek arra, hogy ezt rendeletben megállapítsa. Ugyanakkor alkotmányjogi szempontból nagyon fontos, hogy az abortusz szabályait törvény határozza meg. Ennek értelmezését az Alkotmánybíróság végezte annak idején, az Alkotmányból közvetlenül fakadó értelmező hatalmának gyakorlásával. Mivel a kérdés emberi jogokat és emberi életet érint, ezért mind a korábbi Alkotmány, mind az Alaptörvény szerint ezt törvényi szinten szükséges szabályozni. Rendelet ehhez kevés. Mivel ez a rendelet effektív egy új feltételt határoz meg, és korábban nem volt ilyen, ezért az a határozott álláspontom, hogy itt egy törvényi szabályozási szintre tartozó kérdést sikerült miniszteri rendelettel szabályozni, ami nem felel meg az Alaptörvénynek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.