2022. szeptember 22., csütörtök

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2022.09.21.


A SZERK.


A SZERK.
Védőital

„Kolhász Mihály, harmincegy éves kazánfűtő, aki hét éve volt az …-i gyár dolgozója, 197… szeptember 9-én, délelőtt tíz óra előtt öt perccel, miután jól hallhatóan kopogtatott a főgépész ajtaján, az irodába lépett, hogy átvegye a fél liter tejet, a »védőitalt«.

A SZERK.
Az európai bigottság javaslatáról

Az Európai Bizottság kegyetlenül elagyabugyálta Orbán Viktort, helybenhagyta, befenyítette, a halálba szívatta!

EGOTRIP

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem
C’est la guerre

Higgyenek nekem, az ember egyes helyzetekben nem akar semmiféle szívhangot hallani, máskor meg semmi másra nem vágyik, mint az eleven szív dobbanására. Ami a kettő között elterül, azok az idő és az élet sajátos körülményei.

PUBLICISZTIKA

SZIRA JUDIT
Kaliforniai tükrünk
Gazdagok és szegények Kaliforniában 1.

Berkeley, e kaliforniai egyetemi város parkjait, fasorokkal szegélyezett utcáit sátortáborok lepik el. Amerika, és az országon belül elsősorban Kalifornia soha nem látott lakhatási válsággal néz szembe – szinte megoldhatatlannak látszik a hajléktalanok helyzete.

BELPOL

INTERJÚ
„Túlélünk, ha beledöglünk is”
Karácsony Gergely főpolgármester

Ha nem jön kormányzati segítség és európai szintű be­avatkozás, az önkormányzatok nem tudják kigazdálkodni az energiaköltségeiket – véli Karácsony Gergely. A főpolgármester azt mondja, hogy Budapestnek kész tervei vannak az uniós pénzek lehívására. A 2024-es önkormányzati választás előtt nem javasolna előválasztást, de nem is fél tőle.

A MAGYAR PÜNKÖSDI EGYHÁZ INTÉZMÉNYE ÁTVETTE ÉS FELSZÁMOLTA A VÁRPALOTAI ISKOLÁT
Visszakérik az iskolapénzt

A nehéz helyzetben lévő várpalotai alapítványi iskola – utóbb semmisnek kimondott – jogutódlási szerződést kötött a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) intézményével, a békéscsabai központú Adventum Központtal. Azóta iskola sincs, csak 100 milliós kifizetetlen bér és számlák.

INTERJÚ
„A legsötétebb időket idézi fel”
Nógrádi Noá nőjogi szakértő, a Patent Egyesület és a NANE Egyesület tagja a „szívhang”-szabályozásról

Rekordgyorsasággal módosította a kormány az abortusz szabályozását, s az már életbe is lépett. A rendelet szerint minden abortuszra váró nőnek meg kell hallgatnia a magzata szívhangját. Az Orbán-kormány eddigi abortuszpolitikájáról is beszélgettünk Nógrádi Noával.

KÜLPOL

AZ OROSZ FEGYVERKEZÉS NYUGATI SZÁLAI
Baráti tűz

Franciaország, Németország, Olaszország több mint 340 millió euró értékben exportált Oroszországnak katonai felszereléseket a 2014-ben életbe léptetett szankciók után. Nemcsak az oroszok, egyes nyugati cégek is sokat tettek azért, hogy kijátsszák az embargót.

AZ EURÓPAI ENERGIA-ÁRSAPKA TERVE
Rendet vágnának

Az egész kontinenst megrázó energiakrízisre az Európai Unió is igyekszik megtalálni a választ: immár az Európai Bizottság is rendkívüli intézkedéseket javasol a villamosenergia-kereslet mérséklésére és a gázár visszafogására.

KÉPZŐMŰVÉSZET

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ÉS A MŰVÉSZET
Nem létező táj, nem létező ecsettel

Minden új technológia új kérdéseket keletkeztet a társadalomban – például akkor, amikor a technológia a művészetet, az alkotás folyamatát változtatja meg, s a kreativitás új útjait kínálja fel.

KÖNYV

PATÓ ATTILA
A cseh Szókratész
Jan Patočka élete és műve

Fenomenológusból nem könnyen faragható Szókratész. A fenomenológus – dióhéjban – azt vizsgálja, hogy mindaz, amit érzékelünk, aminek van jelentése, létezik. Tehát a mobiltelefonok, a számok, a „szabadság” éppen úgy, mint a boszorkányok vagy a rokonaink valamilyen formában léteznek, de az elme számára (értsd: számunkra) mégiscsak az az elsődleges, hogy megjelennek – és mint ilyenek, jelenségek.

POETA.DOC
Az iszákos puttó

Berda József: Különös idill

KRITIKA

KÖNYV
Mitmacholás
Parti Nagy Lajos: Árnyékporocska, Emlékmondatok Kner Piroska életéből (Félténypróza)

Mit is mondhatnánk valakiről, akinek fiktív énje olyanokat tud mondani, hogy „utolsó leheletemig használok zöld fokhagymát”?

SZÍNHÁZ
Bekúszó rettenet
Soharóza, Halas Dóra, Nagy Fruzsina: Keleti blokk

Vajon kifáradhat, kiüresedhet-e az a forma, amelyet Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra zenész, a Soharóza kísérleti énekegyüttes vezetője talált ki, s amelyet catwalk koncertnek nevezve új műfajként, „valahol a színház, a kóruskoncert és az extrém divatbemutató között” határoztak meg. Meg lehet-e közelíteni a 2018-as Az Ügy című előadásuk kirobbanó sikerét?

TÉVÉSOROZAT
Bűnös élvezet
Rossz nővérek

Női bosszúfilmek és sorozatok – ha néhány évtizede azt mondják a szerelemre és házi szolgálatra kényszerített asszonyoknak, hogy lesz idő, amikor külön kategória nyílik azoknak a mozgóképeknek, ahol erejüket visszaszerző nők rituálisan végzik ki a bántalmazó férfiakat, aznap talán mosolyogva tűrték volna a rendes napi gyomrosokat.

SZÍNHÁZ


INTERJÚ
„Lenyelték egészben”
Cserhalmi György színész


Bár már öt éve nem állt színpadon, az idén három díjjal is kitüntették. Mégsem csupán a múltat idéztük fel, a sorsfordító pillanatok és személyes emlékek felidézése kapcsán beszélgettünk a terveiről is.

RÉS A PRÉSEN
„Szinte szemben”

Bíró Eszter előadóművész

ZENE

ÚJ IDŐK A NEMZETI FILHARMONIKUSOKNÁL
Leteszi a garast

Vashegyi György ismerős arc: régizenész és zenerégész, aki elfeledett francia operákat ás elő, MMA-elnök, aki nem nevezi magát politikusnak, mégis megkerülhetetlen a kultúrpolitikában. De mit fog csinálni a Nemzeti Filharmonikusok élén, és egyáltalán, mennyi ideje lesz rájuk?

INTERJÚ
„Túl nagy nekem”
Joep Beving zeneszerző

Hét éve fedezte fel a világ a holland művész „érfelvágós” zongorazenéit. Azóta megjelent öt nagylemeze, és havi többmilliós hallgatottsága van az interneten. A szeptember 24-i Müpa-koncertje alkalmából beszéltünk vele.

INTERJÚ
„Most végre csinálom”
Varga Zsuzsa énekes, dalszerző

A Venus együttessel lett ismert a kilencvenes évek végén, később kiadott két szólólemezt, majd hosszú évekre eltűnt. Óceánjárókon énekelt, megküzdött a függőségével, de tavaly egy izgalmas, új arcát mutató, saját projekttel tért vissza a zenéhez. Varga Zsuzsával újrakezdésről, leszokásról, és arról is beszélgettünk, hogyan talált végül vissza önmagához.

MI A KOTTA?
Legények a gáton

Klasszikus zenei programajánló a 2022/38. hétre

FILM

FILM/KIÁLLÍTÁS
Megvakít a látvány
Harun Farocki (1944–2014) filmrendező, videóművész pályája

Németország legismertebb ismeretlen filmkészítője – mondták róla. Pályája során több mint kilencven filmet készített, többségében kísérleti rövidfilmeket. Művei – amelyekben legtöbbször a képalkotás erejét és lehetőségeit vizsgálja – döntő hatást gyakoroltak a kortárs filmművészetre. A magyar közönség előtt leginkább Christian Petzold alkotótársaként ismert, ezen változtathat most egy kiállítás és vetítéssorozat.

TÉVÉSMACI
Kézi denevér

Amikor Sztupa és Troché fogadták a keszonosokat, nem székházuk termeit nyitották meg előttük, hisz’ a keszonosok viszonylag ritkán keresték fel a közeli világvárosokat.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Maggie O’Farrell: Hamnet

Egy warkwickshire-i faluban 1596-ban egy tizenegy éves fiút egyik napról a másikra ledönt a lábáról a láz, és meghal.

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Persona
A sötét igazság a személyiségtesztek mögött

Van egy betöltésre váró pozíció, jó fizetéssel (tanácsadó). Vagy egy nem olyan magas presztízsű, de legalább fix (eladó). Vagy egy akármilyen, amiből valahogy meg lehet élni (portás).

VISSZHANG: FILM
Jó éjt, anyu!

Szinte a semmiből hódította végig 2014-ben a Jó éjt, anyu! a nagy filmfesztiválokat.

VISSZHANG: FILM
Pinokkió

Valóságos Pinokkió-reneszánszban élünk.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Én itt fogok ülni szerintem

Lakásszínházi hangulat fogad, bezsúfolódunk egy rendetlen diáklakásba.

VISSZHANG: VIDEÓ
Lim Jun Csan: Rachmaninov: III. zongoraverseny

Mintha egy 18 éves művész bemenne a Louvre-ba, és a Mona Lisa helyére a saját festményét akasztaná, amiért a múzeumlátogatók hálásak lesznek.

VISSZHANG: LEMEZ
Tony Molina: In the Fade

Tony Molina az egyperces dalok kaliforniai nagymestere.

VISSZHANG: LEMEZ
Gabe Gurnsey: Diablo

A londoni Factory Floor négy éve inaktív. Előbb trió, majd duó felállásban készített remek lemezeket a letisztult posztpunk-kraut-indusztriál-acid-techno vonalon.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/38.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/38.

Rövid hírek: kettőscsillag, gyűrű, földrengés...

Snoblesse Oblige 2022/38.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/38.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A padlizsán tíz árnyalata

Szójaszószos, csilis-fokhagymás padlizsán

KERTÉSZ LESEK
Randevú

Találka a brazil márvánnyal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.