2022. szeptember 20., kedd

MÁR ERESZT A BABAVÁRÓS HITELPUMPA - CSÖKKENT AZ ELSŐ LAKÁSUKAT VÁSÁRLÓK ARÁNYA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azépénzem
2022.09.20.


A bankok szerint azért igényelhet kevesebben babaváró hitelt, mert „szűkül a piac”, a kamatok emelkednek, közben sokan elhalasztják lakásvételüket is. Egy friss ingatlanközvetítői elemzés szerint csökkent az első otthonukat vásárlók aránya.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által készített legutóbbi hitelezési felméréskeretében a bankok hitelezési vezetőivel készített interjúkból kiviláglott, hogy egyre több potenciális adós válik óvatosabbá. A beszélgetése során – mint azt korábban megírtuk – kiderült: több bankban tartanak a kockázatok növekedésétől az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek esetében.

A bankosok arra is kitértek, hogy már a babaváró hitelek kereslete is csökken. Ez a hitelezési vezetők szerint részben a „piac szűkülésével” magyarázható. Érdekes belegondolni, hogy ez azt is jelentheti, hogy a hitelintézetek szerint fogyóban lehet a szülőképes korú, de babavárót még fel nem vett nők száma. Ebben amúgy van is logika, hiszen a hitelintézeteknek kívánatos a babavárós ügyfelek a középosztályból kerülnek ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.