2022. szeptember 20., kedd

MINDEN NYOLCADIK ÓVODAPEDAGÓGUS HIÁNYZIK BUDAPESTEN, HIÁBA EGÉSZÍTIK KI A HAVI BÉRT AKÁR 170 EZERREL AZ ÖNKORMÁNYZATOK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.09.20.


Sok szülő aggódott a szeptemberi óvodakezdéskor, hogy lesz-e óvodapedagógusa a gyermekének. Egy fővárosi csoportban végül ők léptek a tettek mezejére, amikor még augusztus 25-én sem volt meg, hogy lesz-e pedagógus: a nyugdíjba vonulás után még hat évet dolgozó, a munkát júliusban befejező óvónénit a szülők addig győzködték, hogy még egy évet vállalt.

Különösen a fővárosban okoz kihívást a megfelelő munkaerő megtalálása. Magyarországon ugyanis a közszférában alapvetően egységes bérek vannak. Hiába magasabbak a budapesti bérek kétharmadával, mint Békés megyében, aki az oktatásban dolgozik, ugyanannyit keres.

De nem csak a bérek magasabbak a fővárosban, hanem a megélhetési, különösen a lakhatási költségek. Emiatt különösen nehéz pályakezdő óvodapedagógusokat találni, hiszen az államilag járó nettó 173 ezer forintos fizetésből az étkezést és az albérletet egyszerűen nem lehet kifizetni. Az oktatási intézményeket elvette a kormány az önkormányzatoktól, az óvodákat és a bölcsődéket azonban meghagyták helyi szinten, így a kormány helyett ők próbálják az áldatlan állapotokat orvosolni.

Önkormányzatok tartják életben az óvodákat

A helyi megoldások pedig látványosan jobban működnek, mint a központilag irányított közoktatás. Az önkormányzatok az egyre szűkölő anyagi lehetőségeik ellenére igyekeznek többletforrásokat biztosítani a területre. Eddig azonban nem lehetett tudni, hogy valóban mit is jelent ez az anyagi támogatás a gyakorlatban. Közérdekű adatkéréssel fordultunk az összes fővárosi önkormányzathoz, hogy mekkora összeggel egészítik ki az állami bértábla alapján biztosított fizetéseket.

Mielőtt az adatokat részletesen bemutatnánk, fontos kiemelni, hogy nem csak a fizetés számít a pedagógus szakma megbecsülése szempontjából. A jövőre vonatkozó kiáltások, de különösen a munkahelyi körülmények is ugyanilyen fontosak.

Az alacsony bérek mellett az intézmények sanyarú anyagi helyzete is nehézzé teszi a magas színvonalú szakmai munkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.