2022. szeptember 23., péntek

MÉG NEM INDULT EL A HARC A PÉNZÜNKÉRT - A DEVIZABETÉTEK KAMATAI JOBBAN NŐNEK, MINT A FORINTBETÉTEKÉ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.09.23.


Az MNB statisztikái szerint az elmúlt hónapokban sokszorosára nőttek a betéti kamatok, a való világban azonban egy hangyányit sem változott a bankok kínálata. Továbbra is alig fizetnek valamit a pénzünkre, és még mindig az állam kínálja a legtöbbet. A jövőben azonban változás jöhet.


Megindulhat a verseny a lakossági megtakarításokért az állam és a bankok között, mivel mindkét fél egyre inkább rászorul majd a pénzünkre. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a likviditásbőség hatására - amit a jegybank gazdaságra öntött hatalmas pénzmennyisége okozott – a bankoknak nem volt szüksége a lakosság pénzére. Bőségesen rendelkezésre állt ugyanis az Magyar Nemzeti Banktól kapott ingyen forrás.

Emiatt hiába indult növekedésnek a jegybanki alapkamat a tavaly júniusi 0,6 százalékos szintről a jelenlegi 11,75 százalékig, hiába nőttek a pénzpiaci hozamok és szállt el az infláció, a korábbi 0,01 százalékos betéti kamatok nem indultak növekedésnek. Kivéve az MNB statisztikáiban. Ott ugyanis – láss csodát! – a 2021. júniusi 0,29 százalékról 2022 januárjára 0,8 százalékra, idén júliusra pedig 6,81 százalékra nőtt a lekötött betétek átlagkamata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.