2022. szeptember 15., csütörtök

NE IS REMÉLJE, HOGY OLCSÓBBAN ÉPÍTKEZHET! - ERŐSEN FOGY A MEGRENDELŐK PÉNZE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.09.15.


Nagyon durván elszálltak az építőipari árak, a szakszövetség megfogalmazása szerint pedig ezek „visszarendeződésére semmilyen jel nem utal”. A kereskedők, a vállalkozók és a felújításba fogott magánszemélyek – szedett csokorba néhány konkrét történetet az Azénpénzem.hu – egészen lehetetlen körülmények között találták magukat.


A csempék bemutató választékából alig volt, amire árat tudtak mondani, illetve szállítást vállalni – panaszolta egyik olvasónk. Egy, a tetőhöz szükséges anyagból tízféle lehetőség közül választhatott még nemrégiben is egy felhasználó. Most azonban a kereskedő csupán egyetlen termék beszerzését tartotta reálisnak. Egy építkezési vállalkozó megrendelte a szükséges vasanyagokat reggel és meg is állapodott 2,1 millió forintos árban a kereskedővel. Mire azonban két óra múlva az üzletbe ért, közölték: az árut csak 2,7 millió forintért tudják átadni. Őrjöngve távozott.

Az ilyen és hasonló történetek az építkezéseknél ma már mindennaposnak tekinthetők. A fővállalkozók legfeljebb munkadíjat tudnak mondani (azt is csak korlátozott időre), az anyagköltség számukra is csak tág határok között becsülhető. Egy „apróbb" felújítási munka árát 3-5 millió forint között jelölték például meg (értesültünk ennél szélesebb szórásról is). Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elemzései alapján drámaian annyit jelentett be, hogy „az építési vállalkozók egész évre szóló áremelkedési várakozásait a piaci folyamatok felülírták”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.