2022. szeptember 22., csütörtök

„NEM ROBOTOKAT, HANEM GONDOLKODÓ EMBEREKET SZERETNÉNK NEVELNI”

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.09.21.


Csütörtök reggel a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai tartanak demonstrációt, hogy kifejezzék szolidaritásukat tanáraik iránt.


Nemcsak a diákok, hanem a szülők is támogatják a budapesti Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium pedagógusainak sztrájkját - közölték a kormány oktatáspolitikája ellen munkabeszüntetéssel tiltakozó “polis” pedagógusok. Az iskolában 47 tanár döntött úgy, hogy négy hétig tartó gördülő sztrájkkal fejezik ki elégedetlenségüket: a következő hónapban kétnaponta, egy-egy tanóra erejéig nem veszik fel a munkát. A kormánytól egyebek mellett azt követelik, hogy érdemben tárgyaljanak a pedagógus-szakszervezetekkel, ismerjék el a sztrájkot alapjogként és azonnal érdemben emeljék meg a pedagógusbéreket.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett, hétfőn kezdődött gördülő sztrájkhoz szerdán újabb intézmények tanárai csatlakoztak Budapestről és vidékről is, a XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium sztrájkoló pedagógusai nyilatkozatukban azt is megemlítették, szerintük önálló oktatási minisztériumra is szükség lenne ahhoz, hogy helyreálljon a tanítás rangja, becsülete, társadalmi elismertsége, ehhez pedig folyamatos szakmai párbeszéd kell. “Nem robotokat, hanem gondolkodó embereket szeretnénk nevelni” – írták.

Tanárhiány van az egész országban, a pedagógustársadalom elöregedett, kevés a fiatal kolléga, mert béreinket még mindig a 2014-es minimálbér alapján határozzák meg, és az életpályamodell szerinti bérek jelentős része a minimálbér alá került

– indokolta a sztrájkhoz való csatlakozást a csepeli Vermes Miklós Általános Iskola 18 tanára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.