2022. szeptember 22., csütörtök

RÉSZLEGES MOZGÓSÍTÁS OROSZORSZÁGBAN – HELYZETKÉP A 209. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.09.21.


Két nap múlva kezdődnek a megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló „népszavazások”. Kijev határozottan és higgadtan reagált; nem kizárható a partizántevékenység megnövekedése. Bahmut környékén az oroszok próbálkoznak, az ukránok visszaverik őket. Harkiv megyében újabb tömegsírokat találtak – kínzások nyomaival. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 209. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Piotr Żochowski, Andrzej Wilk. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Az oroszok mind a büntető törvénykönyvet, mind a sorozást érintő rendeletet megváltoztatták – tartalékaik pedig jelentősek.

- A Kreml bejelentette: a megszállt területeken két nap múlva kezdődnek az azok Oroszországhoz csatolásáról szóló „népszavazások”.

- Kijev határozottan és higgadtan reagált; nem kizárható a partizántevékenység megnövekedése.

- A harcmezőn maradt az ismerős helyzet: Bahmut környékén az oroszok próbálkoznak, az ukránok visszaverik őket.

- Harkiv megyében újabb tömegsírokat találtak – kínzások nyomaival.

Részletes helyzetkép:

Szeptember 21-én Vlagyimir Putyin elnök aláírta az „Oroszországi Föderációban részleges mozgósítás bejelentéséről” szóló határozatot. A dokumentum a katonai szolgálatra kötelezett állampolgárok a Fegyveres Erőkbe történő sorozását, illetve jogi szempontból ezen sorozottaknak a szerződéses állománnyal való azonos kezelését írja elő. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a határozat titkos, hetedik pontja a mozgósítás alá esők számát korlátozza. Szergej Sojgu hadügyminiszter arról tájékoztatott: háromszázezer fő, meghatározott katonai szakképesítéssel rendelkező tartalékosról van szó. Lehetséges, hogy a mozgósítás nem vonatkozik a kötelező katonai szolgálatot teljesítőkre és a diákokra.

Szeptember 20-án az ún. Donyecki és Luhanszki népköztársaságok bábkormányai, illetve Herszon és Zaporizzsja megyék megszálló közigazgatásainak hatóságai bejelentették szándékukat, hogy szeptember 23. és 27. között „népszavazást” tartanak az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Erre reagálva Ukrajna hatóságai kijelentették, hogy az ál-népszavazások [megtartása] „aszimmetrikus” válasz a sikeres [ukrán] ellentámadásra, s azok lefolytatása nem akadályozza meg az ukrán hadsereget a megszálló további kiszorításában. Volodimir Zelenszkij elnök elmondta: Kijevet nem lehet megfélemlíteni és továbbra is az elvesztett területek visszaszerzésére fog törekedni. Az [ukrán] elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a Kreml döntését „naiv zsarolásnak”, illetve a vereségtől való félelmet leleplező manipulációnak nevezte...4



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.