2022. szeptember 22., csütörtök

SZÉTSZAKAD A TÁRSADALOM A DIGITÁLIS FIZETÉSEKNÉL IS - HIÁBA ÁLL JÓL MAGYARORSZÁG, RAGASZKODUNK A KÉSZPÉNZHEZ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.09.22.


Régiós szinten is jól áll Magyarország a digitális fizetések terén, ugyanakkor nem tudunk elszakadni a készpénztől. A Mastercard felméréséből jól látszik, hogy a magasabb társadalmi státuszúak jobban eligazodnak ebben a világban is, könnyebben tanulják meg és használják az innovatív megoldásokat. Az alacsony státuszú társadalmi réteg ugyanakkor itt is hátrányos helyzetben van.


A Mastercard idén második alkalommal mérte meg hazánk Digitális Fizetési Indexét, amely három fő pillérre: az infrastruktúrára, a tudásra és a használatra alapozva méri a piac fejlettségét a digitális fizetések terén. Az index összpontszáma egy év alatt 7 ponttal emelkedett, elsősorban az infrastruktúra és a digitális fizetések használatának köszönhetően.

A tavaly először bemutatott index célja, hogy iránytűként szolgáljon az elektronikus fizetési piacon és holisztikus képet adjon a digitalizáció mértékéről, illetve fejlődéséről Magyarországon. A Digitális Fizetési Index referenciapontként segíti a piaci szereplőket a fejlesztési irányelvek és szabályalkotások kapcsán azáltal, hogy feltárja a fizetési infrastruktúra állapotát, valamint méri a különböző fizetési megoldásokhoz kapcsolódó fogyasztói tudást és attitűdöket. A kutatásban idén Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Horvátország, Görögország, Románia és Szerbia is részt vett.

2021-ben a magyarországi Digitális Fizetési Index 58 pontot ért el a 100-ból. Ezt az eredményt az egyes alappillérek pontjaiból számították ki: 73 pontot ért el az Infrastruktúra, 51-et a Tudás és 49-et a Használat kategória. Az infrastruktúra tehát elég jó, de tudás és használat terén bőven van hova fejlődni. A jó hír az, hogy hazánk az 58 ponttal meghaladta az 56 pontos régiós átlagot. Az összesített pontszámok 2021-ben 45 és 61 között mozogtak, a legjobb eredményt Horvátország érte el, míg a legalacsonyabb összesített pontszám Szerbia neve mellé került. Az eredmények eltérése elsősorban az Infrastruktúra alindex pontszámaiból fakad, a Tudás és a Használat alindex eredményei tekintetében a résztvevő országok hasonló szinten teljesítettek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.