2022. szeptember 30., péntek

TÖRLEY KATALIN: REMÉLEM, HOGY KOMOLY KIÁLLÁS TÖRTÉNIK A TANÁROK RÉSZÉRŐL

MAGYAR NARANCS
Szerző: AMBRUS VILMOS
2022.09.30.


Egyelőre csak valószínűsíteni tudja Törley Katalin, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, hogy néhány kollégájához hasonlóan őt is kírúgták, mivel még nem kapta kézhez a tankerület levelét. A Tanítanék Mozgalom alapítóját, aki továbbra is a polgári engedetlenséget tartja a pedagógusok hatékony tiltakozási formájának, azt követően kérdeztük, hogy az iskola pedagógusai közül többeknek is megszüntették a munkaviszonyát rendkívüli felmondással.


magyarnarancs.hu: Több kollégájához hasonlóan ön is megkapta a felmondólevelét pénteken?

Törley Katalin: Nem voltam bent az iskolában, nem tudtam átvenni, és semmiféle információt nem tudtam szerezni sem a tankerületnél, sem az igazgatónál arról, hogy ki vagyok-e rúgva. Azt tudom, hogy ezt hivatalos értesítésben postázták számomra. Jelen pillanatban, bár logikusan arra a következtetésre kell jutnom, hogy ki vagyok rúgva, mégsincs erről hivatalos tudomásom és bizonyítékom. Úgy töltöm a hétvégét, hogy ezt nem tudom, csak valószínűsítem.

magyarnarancs.hu: Akkor azt sem tudja, milyen formában és milyen indokkal mondtak fel önnek?

TK: A kollégám felmondólevelét láttam, abban szerepelnek indokok. Rendkívüli felmondásról van szó. A sajátomról egyelőre nem tudok beszélni. Ami biztos, az az, hogy négy vagy öt tanárt érint ez a tantestületünkből, illetve voltak, akik figyelmeztetést kaptak - de ezt nem tudom biztosan, mert nem voltam bent a gimnáziumban. Mindenkit egyenként rendeltek be a titkárságra, ott adták át nekik a tankerület levelét.

magyarnarancs.hu: Elképzelhetőnek tartották a tankerületek korábbi fenyegető megnyilvánulásai után, hogy ez be fog következni?

TK: Az első levél után számítottunk rá, bár a tanárhiány miatt abszurdnak tartottuk ezt a hozzáállást. Személy szerint azt gondolom, hogy a munkaügyi bíróság előtt ez a szankció nem állja meg a helyét, mert nem arányos az egy, két, vagy esetemben a három, polgári engedetlenséggel töltött naphoz képest. De igen, számoltunk vele. Úgy látom, országszerte kalkuláltak ezzel a kollégák: sok helyen visszaléptek a polgári engedetlenségtől, másutt viszont pont a fenyegető levelek hatására, dacból épp akkor álltak bele. Nem tudom, hogy az ország más iskoláiban történtek-e felmondások.

Én úgy álltam hozzá, hogy egy ilyen fenyegetés előtt nem fogok meghajolni, még akkor sem, ha az életem legfontosabb tevékenysége szűnik meg, amennyiben tényleg kirúgnak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.