2022. október 6., csütörtök

„A FIDESZNEK 12 ÉVE VOLT FEJLESZTENI AZ OKTATÁST, EHHEZ KÉPEST MA OTT TARTUNK, HOGY GYEREKEK TÜNTETNEK AZ ELSZEGÉNYEDŐ TANÁRAIKÉRT”

NÉPSZAVA
Szerzők: BATKA ZOLTÁN, FEKETE NORBERT
2022.10.05.


Megtelt tüntetőkkel a Margit híd majd a Kossuth tér is szerda este. A nap végére még erőteljesebbé vált a reggeli élőlánccal indult tiltakozáshullám.


Nemhogy veszített volna lendületéből a nap végére a reggel élőlánccal kezdődött diáktüntetés, késő délutánra még erőteljesebbé vált a megmozdulás: sok ezer diák tartott a Margit híd felé, hogy az átkelőt elfoglalva üzenjen az Orbán-kormánynak.

Ahogyan az akciót meghirdető Grund közösség írta, a céljuk az, hogy „megmutassuk a kormánynak, a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog!” A tüntetés méreteire jellemző: előzetesen több mint tízezren érdeklődtek az akció iránt, a hidat pedig teljesen megtöltötték a tüntetők, jobbára fiatalok.

Ezzel együtt a tüntetők között akadtak, akik kételkedtek benne, elég világos üzenet-e ez a kormányzatnak.

– Van egy olyan érzésem, hogy ez sem fog meghatni senkit – vélekedett az egyik hídfoglaló, a gimnazista Kata, akit édesanyja is elkísért.

Pedig már az is röhej, hogy egyáltalán tüntetni kell azért, amit kérünk. Hát miért kell tüntetni azért, hogy legyen például sztrájkjoga meg normális fizetése a tanároknak?

Nem messze Katától különös molinót emeltek fel: „Elüldöztétek az osztályfőnökünket”. A transzparenst tartó fiatalok elmesélték, matektanáruk két nyelvvizsgával kényszerült elmenni Németországba gyári munkásnak a jobb élet reményében. Egyikük, Dániel szerint van, ami az összegeknél jobban érzékelteti a tanári fizetéseket:

– Azokból a milliárdokból, amit Orbán az olasz szuperkupa Magyarországra hozására költene, a gimnáziumom hatvan fős tanári karát évtizedekig lehetne fizetni a jelenlegi bérek mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.