2022. október 17., hétfő

ÁGH ATTILA: A VÁLSÁGOK MIATTI ELÉGEDETLENSÉG UTAT TÖR MAGÁNAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.17.


Magyarországon az egész rendszer több sebből vérzik, drámai a helyzet – véli Ágh Attila. A politológus felhívta a figyelmet, hogy a közegészségügyben van egy nagyon mély és lappangó válság, ami sem politikai, sem érdekképviseleti tekintetben nem mozdít meg. Emellett van egy érlelődő megélhetési-, és energiaválság, ami még nem erőteljes. Mint mondta, jelenleg egyetlen felszínre törő válság van, az oktatásé. Az új fejleményt azonban abban látja, hogy ezen a terepen kezdeményezően és innovatívan megjelentek a fiatalok. Ágh Attila a Hírklikknek adott interjúban arra a következtetésre jutott, hogy kialakultak azok a mozgalmi keretek, amelyek hiányoztak az alvó magyar társadalomból.


Pénteken több, mint 50 rendezvény, szimpátiatüntetés, demonstráció, élőlánc volt országszerte, kiállás a tanárokért, és ez nem kevés diákot, szülőt és pedagógust megmozdított már. Ön szerint ez egyre szélesdő mozgalom lesz?

– Bár több sebből vérzik az egész rendszer, drámai a helyzet, de a magyar társadalomnak jelenleg ez az egyetlen nyitott sebe. A közegészségügyben van egy nagyon mély és lappangó válság, ami embereket politikai és érdekképviseleti tekintetben nem mozdít meg. Ugyanakkor van egy érlelődő megélhetési-, és energiaválság, ami még nem erőteljes. Egy most már évek óta nem lappangó, hanem felszínre törő válság van, ez az, amire azt mondtam, hogy jelenleg az egyetlen nyitott sebe az adott rendszernek. Ebben az oktatással összefüggő válságban két új dolog van. Bár nagyon kellemetlenül és udvariatlanul hangzik, az utóbbi években kiderült, hogy a százötvenezres pedagógusállomány rendes, kedves, jól teljesítő, de társadalmilag és politikailag nem mozgósítható a saját érdekeiért sem. Viszont ennek a tovarezgő, áttételes hatásai nagyon jelentősen megmutatkoztak az utóbbi két-három hónapban. Az áttételes hatások között ott van, hogy a fiatalok rájöttek arra: az oktatási körülményeik, és az oktatás által adott jövőperspektívájuk összeomlóban van. És megmozdultak a szülők is. Ez a két új fejlemény. Ennek következtében, jelenleg a legnagyobb ellenzéki potenciál nyilvánvalóan ebben van. Ismét sarkosan fogalmazva, a 40 éven aluliak azok, akikben van valami remény arra, hogy mélyebb reformok kezdődjenek meg, mert úgy tűnik, a jelenlegi ellenzéki politika erre számos okból nem alkalmas. Minél jobban szélesítjük a generációs spektrumot, azt látjuk, hogy egyre jobban beletörődőbbek az emberek, nem akarnak, és nem is tudnak megmozdulni. Az idősebb, és ebben a tekintetben a politikából is kimenő generáció nem gyűjtött föl az életében a ’80-as, ’90-es, vagy a 2000-es években annyi demokratikus potenciált, hogy vállalják az ütközést. Az új fejlemény az, hogy ezen a terepen kezdeményezően és innovatívan megjelentek a fiatalok. Hogy a megélhetési válság és az energia válság milyen társadalmi és politikai formákat ölt, azt még nem tudjuk, a következő hónapokban ki fog derülni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.