2022. október 17., hétfő

ÍGY PORLADNAK EL A LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.10.17.


Igen vészes módon az Allianz legutóbbi globális vagyonosodási jelentésében többször is felbukkan, hogy a mostani folyamatok a 2008-as nagy pénzügyi válság idején voltak tapasztalhatóak. Az idei évről azt állítják, hogy a háztartások elveszítik vagyonuk tizedét.


Az utolsó hajrának minősítette az Allianz tizenharmadik globális vagyonosodási jelentése a 2021-es évet. Elemzésük szerint ez lehetett az utolsó, amikor a monetáris politika részvénypiaci árfolyam-emelkedést indukált (értsd: a jegybankok által kiöntött pénz pumpálta fel a piacot). A háztartások szerintük busás hasznot húztak ebből: a globális pénzeszközállomány tavaly harmadik éve produkált kétszámjegyű növekedést. Az elmúlt három évben a magánvagyon elképesztő mértékben, két eurózónányi összeggel gyarapodott.

Megjegyezzük, ez különösen nálunk nem jelenti azt, hogy általános lett volna a gazdagodás. A szomorú valóság, hogy az itteni, látszatra hatalmas pénzügyi vagyon meglehetősen koncentrált. Ebben nem az „átlagmagyar” befektetéseit láthatjuk, hanem a vagyonos kisebbségét. Az MNB legutóbbi, 2020-as háztartási vagyonfelmérése ugyanis azt mutatta (hasonlóan a korábbihoz), hogy a részvényvásárlás és befektetési alapokba fektetés „úri huncutság”. Valójában a vagyon szerinti felső decilisre jellemző ez a befektetés. A vagyonfelérés szerint miközben készpénzzel minden háztartás rendelkezik, addig például tőzsdei részvénnyel csak a háztartások 2 százaléka, befektetési jeggyel a háztartások 3 százaléka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.