2022. október 2., vasárnap

AMIKOR EGY INTÉZMÉNY ELPORLAD - A CORVINUS EGYETEM ESETE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BOKROS LAJOS
2022.09.30.


2022. szeptember 17-én a Szabadság és Reform Intézet (SZRI) Alapítvány konferenciát rendezett a magyar gazdaság romló helyzetéről. Az egyik neves előadó, a Corvinus egyetem címzetes tanára az államháztartás jelenlegi helyzetét elemezve arról beszélt, hogy az utóbbi években az Orbán-kormány mennyi állami vagyont mentett már át látszólag felbonthatatlan magánalapítványokba. A híres közgazdász bevallotta, hogy kezdetben maga sem értette, vajon miért volt szükség ezekre a magánalapítványokra, amelyek nem segítik elő a hozzájuk rendelt felsőoktatási intézmények jobb szakmai teljesítményét. Később azonban rájött a megoldás kulcsára: a lényeg az, hogy esetleges kormányváltás esetén az új hatalom ne legyen képes az állami vagyon visszavételére és ezzel az alapítvány haszonélvezőinek leváltására. Így törekszik a NER-oligarchia arra, hogy uralma a beláthatatlan jövőben is megmaradjon. Megvalósul a kormányfő hírhedt jóslata, miszerint megköti a következő tíz kormány kezét.

Világos azonban, hogy ennél többről van szó. Természetesen igen fontos, hogy a NER-lovagok brutálisan túlfizetett, zsíros állásokban élvezzék semmittevő vagy kifejezetten kártevő tevékenységüket. Az állami vagyon magánalapítványokba történő kimentésének azonban van egy másik rendkívül figyelemreméltó célja, ami kevésbé tűnik föl, pedig legalább ilyen fontos: a tanszabadság elpusztítása. A magánalapítványok kuratóriumai kézi vezérléssel nyúlnak bele az egyetemek életébe, meghatározzák, hogy ki és mit taníthat, ki jelenhet meg egyáltalán az egyetemi ifjúság előtt akár csak mint meghívott előadó. A durva beavatkozás mára megfosztotta az amúgy is megszelídített rektorokat lényegében minden hatáskörüktől, és engedelmes hajtószíjjá silányította a korábban oly büszke szenátusokat, amelyek annak idején foggal-körömmel védték a felsőoktatási intézmények autonómiáját a tulajdonos állam erőtlen képviselőivel szemben is.

Aki nem hiszi, hogy ez a mai magyar rögvalóság, annak okulására álljon itt egy önmagában jelentéktelen, de mégis nagyon jellemző eset...


ÉLET ÉS IRODALOM 2022/39. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.