2022. október 26., szerda

AZ INFLÁCIÓT ÉS A KÖLTSÉGVETÉST IS ORBÁN IRÁNYÍTJA

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2022.10.26.


Amióta a Fidesz áttért az előrehozott költségvetés-készítésre, rendre igazolódik, hogy ennek nálunk nincs semmi értelme. Mert korántsem tudja betölteni hivatkozott feladatát, hogy a kormány várható gazdaságpolitikájának korai ismerete alapján ahhoz a háztartások és a vállalkozók alkalmazkodni tudjanak.


A parlament által elfogadott költségvetést utóbb a kabinet – újabb és újabb ötleteket bedobva – szétbombázza. Kiváltképp így jár el a „vészhelyzetre” hivatkozással bevezetett és meggyökeresedett rendeleti kormányzással. A parlamenti költségvetés-készítésnek, vitának és ellenőrzésnek tökéletesen súlya veszett, noha az ma már hozzávetőleg 30 ezer milliárd forintról szóló döntéseket foglal magában. A képviselők a költségvetés helyett akár Tolsztoj Háború és béke című regényére is szavazhatnának; a költségvetésről szóló parlamenti döntésnek nincs relevanciája.

A politikailag megerőszakolt idei költségvetés felszította az inflációt

Orbánék az idei költségvetést is a felismerhetetlenségig átszabdalták anélkül, hogy el- vagy beszámolási kötelezettségük lett volna az országgyűlés felé. Ismét igazolódott: a kormány kontroll nélkül arról dönt, amiről akar, a költségvetésben arra van pénz, amire Orbán Viktor és adminisztrációja költeni akar. Momentán a pedagógusok bérhelyzetének javítására nem akar. Helyette orbitális hazugságra ragadtatja magát (és beosztottjait), amikor azt állítja, hogy ha majd az unió megnyitja a pénzcsapokat, akkor jut a „nemzet napszámosainak” is. Igaz, az Európai Bizottság a helyreállítási alap folyósításának egyik feltételeként előírta Orbánéknak az oktatási rendszer rendbetételét, de aligha jelenthetné azt, hogy az unió vállalja a pedagógus-béremelést. Brüsszel – szabály szerint – folyó kiadásokat (béreket) nem finanszírozhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.