2022. október 19., szerda

„AZT GONDOLOM, A VILÁGNÉZET NEM EMBERI MINŐSÉG.”

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.10.18.


1960-ban születtem. Anyám titokban kereszteltetett meg, mert akkoriban ez nem volt egy vállalható dolog. De nem lettem vallásos, felnőttként sem.

Az utóbbi években többször megéltem a „másodrangú” ember érzését, pusztán azért, mert vállaltan nem vagyok vallásos, vállaltan ateista vagyok. Anyámnak akkoriban attól kellett félnie, hogy kiderül, bevitt a templomba…ma meg lassan attól kell félni, hogy valaki kihangosítja: nem vallásos.

Amikor a Magyar Ateista Társaság épp ezért megkért erre a videóra, igent mondtam. Egyetlen gondolatot kívántam kihangosítani:

Valahogy így: „Azt gondolom, a világnézet nem emberi minőség.”

És ezt pontosan így gondolom. Sokan írják, nem értik, hogy ezt a munkát végezve miért nem tartom hívőnek magam. De nem attól végzem ezt a munkát, ezzel az elköteleződéssel, mert hívő vagyok. Nem is értem, hogy a vallásoság miért lett „kötelező eleme” ennek, sok esetben felülírva a szakértelmet is. És bizony, sok olyan templomba járót látok magam körül, aki buzgón hangoztatja, némi lesajnálással felém, hogy bezzeg ő…. Közben pedig nem látom benne azokat az értékeket, megnyilvánulásokat, ami alapján ezt megtehetné. És vannak az Igazgyöngy csapatában hívők is. Nem firtatjuk sosem, mert ez mindenkinek a magánügye.
Amikor nem vallásosként találkozhattam Ferenc pápával, csak azt éreztem, ami összeköt minket: a szegények, elesettek iránti tenni akarás, a kirekesztés elleni küzdelem, a megértés, a feltétlen elfogadás, a szeretet. Nagyon megerősítő élmény nekem ma is erre visszagondolni…És azt hiszem, valahogy így kellene. Ahogy ő teszi.

Most feldobta a net ezt a cikket.

És megint nem értem. Miért kell harcolni a 21.században az ateizmus ellen? Úgy tűnik, vannak, akik még mindig a keresztesháborúk világában élnek… (Amúgy azt sem értem, vajon hol voltak eddig?)

A cikkben ezt írják: „Minden keresztény hivő kötelessége terjeszteni. Ez a leghatásosabb akció az ateizmus elleni küzdelemben!” (A helyesírás sem erősség…sajnos. A hívőt hosszú í-vel írjuk.)

Szerintem nem a világnézeti különbségek miatt vannak gondok a társadalmunkban. Hanem az emberi viszonyulások miatt. Az állandó árokásás miatt. Amit az ilyen méltatlan cikkek csak tovább fokoznak.

Én szégyellem magam. Miattuk is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.