2022. október 28., péntek

EDDIG IS ÉHEN LEHETETT HALNI EBBEN AZ ORSZÁGBAN, DE MOST TÖRVÉNYBE IS ÍRNÁK

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2022.10.27.


-  kormány alapjaiban írná át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt. A módosítás szerint az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, az állam csak végső esetben segít a rászorulókon, amikor már a családtagok, az önkormányzat és a karitatív szervezetek is kudarcot vallottak.

- A módosítás lényeges eleme, hogy ezentúl a családnak kötelessége lesz segíteni a hozzátartozókon, amennyiben önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Korábban általánosságban írt a törvény a család felelősségéről.

- Mindenki csak találgatja, hogy mi indokolta a törvénymódosítást egy közelgő válság előtt, és hogy milyen gyakorlati következményei lesznek a szociális ellátásokra nézve. Szikra Dorottya szociálpolitikussal, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársával kerestük a választ ezekre a kérdésekre.

Mit gondol, mi indokolhatja a törvénymódosítást, amiről a parlamentben aligha lehetett érdemi vita, még ha több mint 22 órán át obstrukciót is rendezett miatta az LMP és Párbeszéd? Miért pont most, egy közelgő válság előtt írják át ezeket a részeket?

Csak találgatni tudunk, hogy mi indokolta a változtatást. Érdemes arra is kitérni, hogyan született meg ez a törvénymódosítás. A szociális területre is jellemző, hogy a kormány mindenféle társadalmi vita és egyeztetés nélkül hoz meg fontos törvényeket. Egy teljesen más témáról szóló salátatörvényben rejtenek el egy ilyen fontos változtatást. Hiányzik a transzparencia, ami egy autokratizálódó államtól szinte már természetes. Maga a törvénymódosítás szerintem paradigmatikus váltást jelent, amin azt értem, hogy a rendszer logikáját igyekszik megváltoztatni. Tehát nem arról van szó, hogy az állam valamiből többet vagy kevesebbet ad szociális ellátás címén. Hanem a szociális gondoskodás logikáját változtatja meg. Ez mégiscsak egy olyan fajsúlyú ügy, amit fontos lett szélesebb körben megvitatni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.