2022. október 20., csütörtök

FELLENDÍTHETI-E A GAZDASÁGOT A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM?

G7.HU
Szerző: KŐMŰVES ZSÓFIA
2022.10.20.


Kőműves Zsófia a Cambridge Econometrics budapesti irodájának elemzője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata


A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése évről évre visszatérő téma a közpolitikai gondolkodásban. A kérdés ismét aktuálissá válik a jelenlegi gazdasági helyzetben, amely egyre szélesebb társadalmi rétegeket sodor létbizonytalanságba, miközben a technikai fejlődésnek és automatizálásnak köszönhetően hosszú távon egyre kevesebb munkaerőre lesz szükség.

Mit is értünk feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) alatt? Egyéni alapon nyújtott, rendszeres pénzbeni juttatást, amelynek összege elegendő az alapszükségletek fedezésére. Mértéke mindenki számára azonos, a jövedelem szabad felhasználású, és kifizetése nem függ rászorultságtól. Tehát az FNA nem garantált minimumjövedelem, mely a legszegényebbek bevételeit pótolná bizonyos minimumösszeg eléréséig (mint a zuglói szociális modell), és nem is egyszeri, például tanulást és életkezdést segítő juttatás (akár a finn alapszámla javaslat), hanem minden állampolgár számára járó, alapvető szükségleteket fedező folyamatos jövedelem.

A koncepció heves vitákat vált ki politikusok és közgazdászok között egyaránt. Az MIT professzora, Daron Acemoglu például egyértelműen rossz ötletnek tartja a bevezetését, míg a hasonlóan nagy nevű Thomas Piketty, Angus Deaton és Abhijt Banerjee bizonyos verzióit támogatják. A feltétel nélküli alapjövedelem értékelését megnehezíti, hogy egyre több, de még mindig kevés kísérlet és nagymintás elemzés készül az alapjövedelem várható hatásairól. Miért ennyire megosztó a koncepció?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.