2022. október 5., szerda

KINCSES GYULA: NEM AZ ORVOSVÁLASZTÁS ÁTALAKÍTÁSA, HANEM A TÁRSADALMI EGYEZTETÉS HIÁNYA A FŐ PROBLÉMA

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2022.10.03.


A beteglátogatási idő szabályozása, az intézményi teljesítmény mérése és még az orvosválasztás átalakítása mellett is szólnak szakmai érvek – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Megbeszéljük című műsorban. Arról is beszélt, hogy hozhatna pozitív változtatásokat az egészségügy átalakítását célzó törvényjavaslat, de az orvosszakma, és főleg a társadalom megkérdezése nélkül életveszélyesek lehetnek az egyes beavatkozások.


Bizonyos reformokra mindenképp rászorulna az egészségügy, de nem olyan formában, ahogy annak híre hétfőn bejárta a sajtót. A MOK kiadott egy közleményt, amelyben elfogadhatatlannak tarják az átalakítások tervezetét, egyúttal nehezményezték, hogy a törvényhozás nem egyeztetett sem velük, sem a társadalom szélesebb rétegeivel.

Kincses Gyula, MOK-elnök kifejtette, hogy az egészségügyi ellátórendszert időről időre hozzá kell igazítani a megváltozott szakmai környezethez, megbetegedési viszonyokhoz, és a település struktúrához. Javaslata szerint regionális központokat lenne érdemes létrehozni, amelyek biztosítanak a környékbelieknek egynapos sebészet, nappali kórházat, illetve megerősödött alapellátást. A praxishatárok ésszerű átalakításakor szerinte azt kellene megvizsgálni adott helyi szinten, bizonyos praxisok miért nincsenek évek óta betöltve, illetve érdemes volna utánajárni, az élet hogyan is oldotta meg ezeket a helyzetek – mondta Kincses.

A MOK-elnök szerint pozitív hozadéka lehetne a törvényjavaslatnak a kétlépcsős béremelés, amiről a Kamara a hálapénz feladásáért cserébe már megállapodott a miniszterelnökkel. Bár ez még nem teljesült – tette hozzá kincses. Ugyanakkor az is része a tervezetnek, hogy orvosok bérét csökkenthetik is, amivel az a probléma, hogy nem tudni, milyen szempontok szerint különböztetnék meg az egyes dolgozókat. Kincses a Kamara álláspontját tolmácsolta, mikor kifejtette, szükség volna egy átlátható teljesítménymérésre az intézmények körében. Hozzátette, Magyarországon ez hagyomány nélkül való, ezért ha három hónap alatt szeretné bevezetni a Belügyminisztérium az "életveszélyes" lenne.

A törvényjavaslatról szóló hírek közt szerepelt, hogy az korlátozná a beteglátogatási időt. Kincses szerint bizonyos esetekben a látogatók hátráltathatják a betegellátást. Azonban a látogatási idő előre történő egyeztetését, illetve annak korlátozását csak egyes esetekben látná indokoltnak, és bízik benne, hogy egy ilyen intézkedés törvényesítése esetén az intézményvezetők jóhiszemű belátásuk szerint járnának el.

Az orvosválasztás szabadságáról Kincses azt mondta, hogy a legtöbbek azért ragaszkodnak egy bizonyos doktorhoz mert személyesen ismerik, vagy, mert a "fodrászuk azt ajánlotta". Erről elmondott egy anekdotát abból az időből mikor még Debrecenben ő gyermek fül-orr-gégészként működött, míg a kollégája orrspecialistaként. A kettejük személyiségbeli különbségéből azonban kialakult az a szokás, hogy a kollégájához inkább a sportolók, míg Kincseshez inkább a művészek jártak panaszaikkal. Kincses szerint azonban az ellátás jobban tudná biztosítani, ha nem szimpátia- hanem szakmai alapon választanák a betegek az orvosokat.

Összességében Kincses úgy gondolja a betegellátás nem az orvosszakma belügye, hanem minden állampolgáré. A szakmai egyeztetés mellett azt tartja legfontosabbnak, hogy az intézményi átalakításokat minden esetben előzze meg társadalmi vita – zárta a Kamara elnöke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.