2022. október 5., szerda

SZTRÁJK, TÜNTETÉS, POLGÁRI ENGEDETLENSÉG – JÖN MAGYARORSZÁGON A PEDAGÓGUSOK VILÁGNAPJA

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.10.05.


Tanárok, diákok, szülők együtt tiltakoznak ma a kormány oktatáspolitikája, a pedagógusok megfélemlítése ellen.


Országszerte több száz köznevelési intézményben tiltakoznak ma munkabeszüntetéssel a pedagógusok a megalázóan alacsony bérek, a megnövekedett munkaterhek, kifizetetlen túlórák, értelmetlen látszatintézkedések és a kormányzati megfélemlítések ellen. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett egységes sztrájkra több mint 200 intézményből csatlakoztak tanárok, a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett polgári engedetlenségi akciókhoz pedig legalább 57 iskola 746 tanára csatlakozott.

Október 5. a pedagógusok világnapja is, a sztrájk és a polgári engedetlenség mellett több más akcióra is sor kerül. Csütörtök reggel diák-szülő élőlánc lesz a tanárokért Budapesten a Kossuth Lajos utcán és a Rákóczi úton, amelyhez több fővárosi iskola tanulói és szülei csatlakoztak, a tervek szerint a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig állnak majd sort.

Délután három órakor a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) képviselői átadják a tiltakozást támogató több mint 70 ezer aláírást tartalmazó petíciót az alapvető jogok biztosának budapesti és vidéki irodáinál, felhívva az ombudsmanok figyelmét az oktatási rendszer problémáira, hiányosságaira is. Délután öt órára kétórás hídfoglalást szervez a Grund diákcsoport a Margit-hídra, este hét órától pedig a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szolidaritási koncertjén lehet részt venni a Kossuth téren...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.