2022. október 26., szerda

MAGYARORSZÁGON AZ EDZŐT TILTJÁK EL, HA RASSZISTA TÁMADÁS MIATT TILTAKOZIK

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.25.


Az MLSZ fegyelmi bizottsága egy hónapra eltiltotta “minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől” Ricardo Monizt, a ZTE FC holland vezetőedzőjét. Az ok, hogy Moniz lehívta a csapatát a Honvéd elleni meccsen a pályáról, mert a Honvéd szurkolói hangosan rasszista megnyilvánulásokkal illették Christy Manzingát, a Zalaegerszeg fekete bőrű játékosát. Az edző bement a pályára, s előbb a bírónál tiltakozott a rasszizmus miatt, aki emiatt kiállította, mire Moniz az egész csapatot lehívta a pályáról.

Azt nem tudjuk, hogy a bíró értette-e a holland edzőt, hogy mi a problémája, de elég közel volt ahhoz a jelenethez, ahol a fekete játékost a rasszista támadás érte, és a “racism” elég nemzetközi szó, hogy megértse az edző problémáját. De ha nem értette elsőre, esetleg megkérdezhette volna. A bíró magatartása azonban arra utalt, miután nem a rasszistákkal szemben lépett fel, hanem az edzőt állította ki, hogy a rasszista szurkolók mellé állt és a rasszizmust megvédte a piros lappal. Ezután az edző érthetően és jogosan döntött úgy, hogy lehívja a játékosokat a pályáról.

Ricardo Moniz nyilván nem érti az egészet. Hollandia civilizált ország, ahol zéró toleranciával viszonyulnak a rasszizmushoz, és ahol számít az emberek méltósága. Magyarországon ez egyáltalán nem így van, maga a politikai rendszer (“illiberalizmusnak” nevezett) antiszemitizmusra épül. A magyar futballpályákon évtizedek óta elfogadott és bevett szokás a cigányok, a színesbőrűek elleni támadás, a rasszista rigmusok. A magyar futball irányítója és tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök, a rasszizmust “férfias dolognak”, a futballpályák részének tekinti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.