2022. október 27., csütörtök

NEGYEDANNYIT TESZTELNEK COVID-19-RE, MINT EGY ÉVVEL EZELŐTT, DE ÍGY IS HÉTSZER GYAKRABBAN TALÁLNAK FERTŐZÖTTET

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.10.27.


Tavaly a 41. héten a tesztek pozitivitási aránya 6,9 százalék volt, ugyanekkor idén 49,1 százalék – hangzott el egy konferencián.


Negyedannyit tesztelnek, mint egy évvel ezelőtt, de így is hétszer gyakrabban találnak fertőzöttet – derült ki Oroszi Beatrix epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillence Központja megbízott igazgatójának szerdai előadásából. A szakember az IME XI. Országos Infekciókontroll és Betegbiztonság Konferenciáján azt is megjegyezte, hogy szakemberként sem áll rendelkezésére elegendő adat az aktuális járványhelyzet értékékeléséhez, ezért a nyilvánosan elérhető nemzetközi forrásokból készült az előadására.

– Magyarország lakossága súlyos árat fizetett a Covid-19 járványok két éve alatt, eddig 24,6 hónappal csökkent a születéskor várható élettartam. S amíg számos nyugati országban azóta már sikerült megfordítani ezt trendet, Magyarország a járvány második évében is jelentős életév veszteséget szenved – állapította meg Oroszi Beatrix, aki arra is figyelmeztetett, hogy a járvány nem ért véget. A következő hullám súlyossága nemcsak azon múlik, hogy az emberek kellően fegyelmezettek és betartják-e a védekezés szabályait, hanem attól is, hogyan mutálódik, mennyire lesz képes megkerülni az immunrendszert a vírus.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint jelenleg nálunk a BA.5 variáns okozza a legtöbb fertőzést. Az epidemiológus szerint nem érdemes arra apellálni, hogy a vírus majd meggyengül, hiszen ahogyan a himlő vagy a kanyaró kórokozója, úgy a Sars-Cov-2 sem veszít az erejéből. Az alfa virulensebb volt a vuhani változatnál, a delta pedig az alfánál. A Sars-Cov-2 vírusevolúciója rendkívül felgyorsult, és van néhány extrém magas immunelkerülő-képességű új variáns is. Az epidemiológus szerint az sem biztos, hogy az idei szezont egyetlen mutáció fogja dominálni, sokkal valószínűbb, hogy több variáns, cirkuláló vírusok sora betegíti meg majd az embereket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.